Ez a gomba ehető.
Syn.: Galléros laskagomba
Kalap: sima, csupasz, fakó barnásszürke, majd csaknem fehér. A kalap széle és a tönk alsó harmada között feszülő hártyaszerű, gyenge, de a fiatal példányokon jól látható burokból múlékony gallér keletkezik. A féloldalas kalapok egymás mellett vagy felett helyezkednek el.
Tönk: rövid és zömök, néha szinte tönk nélkül ülnek a kalapok a farönkön.
Lemezek: idősebb korban kissé sárgulnak, bár spórapora hófehér.
Hús: fehér, a kalapban vékony, puha, a tönkben rostos és szívós, illata gyenge, kissé fűszeres, íze jó.
Előfordulás: áprilistól októberig, főleg nyárfatuskókon terem, de gyűjtöttek már nyírfán, sőt kőrisfán is.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Megjegyzés: Hasonló faj: pihés laskagomba (Pleurotus drynius).
Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 2
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
Szerkesztői megjegyzés: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve (2008) nem ehetőnek jelöli!
Sz. B. 2014.02.09.
2014.03.28 Bükk, Lyukó Fotó: Szűcs Béla | 2014.03.28 Bükk, Lyukó Fotó: Szűcs Béla | 2014.03.28 Bükk, Lyukó Fotó: Magyar Józsefné |
2009.04.25 Sárospatak, Holt-Bodrog Fotó: Szűcs Béla | 2009.04.25 Sárospatak, Holt-Bodrog Fotó: Szűcs Béla | 2009.04.25 Sárospatak, Holt-Bodrog Fotó: Szűcs Béla |
2009.04.25 Sárospatak, Holt-Bodrog Fotó: Szűcs Béla | 2009.04.18 Sárospatak, Holt-Bodrog Fotó: Kaposvári László, határozás: Vadán László | 2009.04.18 Sárospatak, Holt-Bodrog Fotó: Kaposvári László, határozás: Vadán László |