Ez a gomba ehető.
Syn.: Melanoleuca evenosa, Melanoleuca subalpina, merevtönkű lágypereszke, hegyaljai lágypereszke
Kalap: 3-10 cm széles, púposan kiterülő, fehér, krémsárga vagy halványokker, egységes színezetű vagy púpja húsbarnás, felülete csupasz, táblásan felrepedezhet.
Lemezek: fehéresek, nagyon sűrűn állók, élük finoman pelyhes.
Tönk: fehéres, krémsárga, karcsú, gyakran gumós, felülete szálas, néha csavarodott.
Hús: fehéres, fűszeres szagú, édeskés-aromás.
Előfordulás: május - június, néha ősszel is, füves erdőkben, havasi legelőkön, hegyvidéki faj, hazánkban ritka.
Hasonló fajok: más lágypereszkék.
Étkezési érték: ehető, de nem jelentős. Ritkasága miatt kímélendő. (!!!)
Megjegyzés: az észak-amerikai Melanoleuca evenosa-t legtöbben csak e faj színváltozatának tartják.
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Kaposvári László |