Ez a gomba ehető.
Syn: Marasmius scorodonius, fokhagymaszagú szegfűgomba
Kalap: 0,5-3 cm széles, húsbarnás, halvány barnásvörös, idővel széle kihalványodik, felülete többnyire ráncos, vékony húsú.
Lemezek: fehérek, krémfehéresek, kissé ritkán állók, csak érintik a tönköt, egy részük rövidebb (közteslemezek).
Tönk: vörösesbarna, lefelé feketésbarna, szaruszerűen fénylő, feltűnő fokhagymaszaga szárazon is érezhető.
Hús: fokhagymaízű, de nem csípős.
Előfordulás: júniustól októberig, lomb- és fenyőerdőben, avarban vagy elhalt növényi maradványokon, sokszor seregesen nő; hazánkban nem ritka faj.
Étkezési érték: ehető, kitűnő fűszergomba, használhatjuk fokhagyma helyett is. Jól szárítható és porítható. (!!!)
Hasonló fajok: a nagy fokhagymagomba csípős ízű, a sötéttönkű fokhagymagomba csípős ízű, tönkje végig fekete, a fenyő-büdösszegfűgomba feltűnően rohadtkáposzta-szagú.
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |