Ez a gomba ehető.
Syn.: Leccinum testaceoscabrum
Kalap: 5-11 cm átmérőjű, 4 cm magas, félgömb alakúból domború, széle a trámán túlnő, felszíne bőrszerű, sugarasan szálazott, színe narancssárga, narancsrozsda.
Tráma, termőréteg: vastag, felkanyarodó, fehéresből hamar szürke vagy barnásszürke lesz, szűk pórusú.
Tönk: karcsú, de az érdestinóruk között a legvaskosabb, 12-16 (20) cm hosszú, 2-3,5 cm vastag, lefelé egyenletesen vastagodó, fehér alapon sűrű, koromfekete pikkelyekkel.
Hús: kemény, fehér, pirul majd szürkül, jó ízű és szagú.
Termőhely és idő: obligát nyírmikorrhizás, üde erdőkben az alföldtől a hegyvidékig, nyártól kora őszig.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Megjegyzés: Az érdestinóruk azonosításához legtöbbször a mikorrhizapartner ismerete szükséges.
Jellemző bélyegei:
Más fajokkal nem téveszthető össze.
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Szőnyi Gábor |
![]() Fotó: Hodobay Mária |