Csak feltételesen fogyasztható!
Syn.: Nyárfa-tinóru
Kalap: 7-12 cm átmérőjű, fiatalon félgömb alakú, majd kiterül, szürkésbarna, sötétszürke, feketésbarna, a bőre a kalap szélén túlnő.
Termőréteg: a tönk előtt felkanyarodik, apró pórusú, eleinte piszkosfehér, majd szürkésbarna lesz.
Tönk: 12-20 cm hosszú, 2-4 cm vastag, a közepén gyakran kissé hasas, a tövénél elvékonyodhat, alapszíne fehéres, rajta sötétszürke, feketés, szabálytalanul elhelyezkedő vagy hálózatosan összekötött pikkelyek vannak, a tövénél kissé zöldes.
Hús: a kalapban puhuló, a tönkben megkeményedik, vágáskor vörösödik, majd szürkésfekete lesz, a bázisban kékül vagy zöldül, szaga, íze nem jellegzetes.
Előfordulás: májustól októberig, kizárólag nyárfa alatt növő, egyes helyeken gyakori gombafaj.
Étkezési érték: csak fiatalon és 20 perc hőkezelés után fogyasztható! (!!!)
Megjegyzés: mérgező fajjal nem, csak az ehető sötét érdestinóruval téveszthető össze.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Index Fungorum
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
http://www.gombanet.hu/vadon-termo-eheto-es-arusithato-gombak
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Szűcs Béla, határozás: Albert László | ![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |