Ez a gomba ehető.
Kalap: 4-10 cm széles, fehér, később elefántcsontszínű és csak a közepe lesz okkeres, felülete száraz, nedves időben kissé tapadós de hamar megszárad.
Lemezek: halványokkeresek, kissé lefutók.
Tönk: fehéres, száraz, csúcsa korpás-szemcsés, alja kihegyesedő.
Hús: viszonylag kemény.
Előfordulás: szeptembertől novemberig, lomberdőben, főleg bükk és tölgy alatt. Hazánkban nem gyakori faj.
Étkezési érték: ehető, de irodalmi adatok alapján kevésbé ízletes. (!!!)
Hasonló fajok: elefáncsont-csigagomba, nagy csigagomba és más, világoskalapú csigagomba fajok. A galambpereszke lemezei sűrűbben állnak és nem lefutóak, tönkje alján kékesen foltos.
Megjegyzés: bár a nyálkáskalapú fajok is lehetnek szárazak, de benedvesítve mindig újra nyálkásak lesznek, míg a száraz csigagomba kalapja nedvesen is legfeljebb csak tapadós, sohasem nyálkás felületű.
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Dima Bálint |