MIGE
2024. április 15.
Anasztázia, Tas

Rózsás csigagomba - Hygrophorus abieticola

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


Kalap: 3-13 cm széles, domború, széle begöngyölt, halvány rózsaszínű, arany rózsaszínes, narancssárga, a széle felé halványuló, a közepe gyakran sötétebb; felülete tapadós, finoman szálazott.

 

Lemezek: szélesek, vastagok, ritkán állók, fehéres színűek, rózsaszín árnyalattal, gyakran teljesen rózsaszínűek.

 

Tönk: 50-92 x 20-37 mm, erőteljes, boletoid, a bázis felé vékonyodó vagy vastagodó; felülete a kalap alatt szemcsés, lejjebb hosszanti szálas vagy pikkelykés, bázisa fehér aranysárga, narancssárga elszíneződéssel.

 

Hús: kemény, fehér, a kalapban rózsaszínűre színeződik, ugyanúgy, mint a tönk bázisában; terpentinszagú- és ízű.

 

Spóra: elliptikus, sima vagy finoman szemcsés, 9-11 x 5-6,5 μm. Spórapor fehér.

 

Előfordulás: jegenyefenyő alatt nő. Magyarországon nagyon ritka.

 

Étkezési érték: nem ehető.

 

Hasonló fajok: a védett izabellvöröses csigagomba (H. poetarum) bükkösökben nő, húsa édeskés, gyümölcs- vagy parfümillatú; a ligeti csigagomba (H. nemoreus) tölgyesekben nő, húsa gyengén lisztszagú és -ízű.

 

Forrás:

Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)

https://champis.net/description/22386

Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

Funga Hungarica

Index Fungorum

 

Megjegyzés: a fotózott faj egy gyerekekből álló kutatócsoport egyik zempléni barangolása során került elő. Hazai első adat, a molekuláris vizsgálatot Dima Bálint végezte.

 

A fajleírást a források alapján Molnár Edit készítette (2022.11.27).

 


2022.10.23 Háromhuta
Fotó: Molnár Edit, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint
 
2022.10.23 Háromhuta
Fotó: Molnár Edit, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint
 

Vissza a fajlistához