Ez a gomba ehető.
Termőtest: 4-12 cm hosszú, 3-8 cm átmérőjű, tölcsér vagy trombita formájú, lefelé csőszerűen elkeskenyedő, végig üreges, széle fodros, hullámos, gyakran szakadozott. Szürke, szürkésbarna, feketés színű, felülete finoman pelyhes, szálas-nemezes, szálkás-pikkelyes.
Termőréteg: a termőtest külső részén található, fiatalon sima, majd gyengén ráncos, néha kissé eres, szürke, kékesszürke, hamuszürke, idősen a spóraportól fehéren deres.
Hús: vékony, nagyon törékeny, szürkésfekete színű, frissen szaga és íze nem jellegzetes, de szárítva fűszeres-aromás.
Előfordulás: júliustól októberig, savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben, csoportosan termő, gyakori faj.
Étkezési érték: ehető, szárítva kiváló fűszer. (!!!)
Megjegyzés: könnyen felismerhető, más gombafajjal nem téveszthető össze.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
Fotó: Szűcs Béla | Fotó: Szűcs Béla | Fotó: Szűcs Béla |
Fotó: Szűcs Béla | Fotó: Szűcs Béla | Fotó: Magyar Józsefné |
Fotó: Magyar Józsefné | Fotó: Kőszeginé Tóth Judit | Fotó: Szűcs Béla |
Fotó: Szűcs Béla | Fotó: Hodobay Mária | Fotó: Pálmai Ferenc |