Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: 6-10 cm széles, domború, majd kiterül és közepe benyomott lesz, rózsaszínes-borvöröses, bíbor-, húsvöröses, a közepe okkersárgás, okkerzöldes. Felülete nedvesen kissé ragadós, pereme olykor barázdált.
Lemezek: fiatalon krémszínűek, de hamar sötét okkersárgák lesznek.
Tönk: 3-10 cm, fehéres, idősödve kissé szürkülő, nyomásra barnás.
Hús: fehéres, a tönkben idővel szürkülő; gyümölcsillatú, megkóstolva először enyhe, majd csípőssé válik.
Spóra: tüskés, nem vagy csak kissé hálózatos, csaknem kerek, 7-10 x 6,5-8 μm. Spórapora okkerszínű, amiloid.
Előfordulás: VII-X; mikorrhizás faj, lomberdőben, elsősorban tölgy, gyertyán és bükk alatt nő. Magyarországon helyenként nem ritka.
Étkezési érték: nem ehető, csípős íze miatt étkezésre alkalmatlan gombafaj.
Hasonló fajok: a rózsás galambgomba, lápi galambgomba, tarkahúsú galambgomba nem csípős ízűek.
Forrás: Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)
Collins: Fungi Guide
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
Funga Hungarica
A leírást a források alapján Szűcs Béla jegyezte (2018.02.18).
![]() Fotó: Szarka Ildikó levelezőnk | ![]() Fotó: Szarka Ildikó levelezőnk | ![]() Gyűjtés: Angyal Jánosné, Frits Kata, fotó: Frits Kata, határozás: Dima Bálint |
![]() Gyűjtés: Angyal Jánosné, Frits Kata, fotó: Angyal Jánosné, határozás: Dima Bálint | ![]() Gyűjtés: Angyal Jánosné, Frits Kata, fotó: Angyal Jánosné, határozás: Dima Bálint |