Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: Poria mentschulensis, Tyromyces mentschulensis, Antrodiella mentschulensis
Termőtest: egyéves, kalapos, kalaposodó vagy reszupinátus, gyakran zsindelyszerűen rétegzett csoportban, 15-45 mm széles, 3-15 mm vastag; a reszupinátus alak legszélesebb része nem haladja meg a 20 cm-t.
Felszíne kezdetben bolyhos, krémszínű, sárga vagy narancsos színezetű, később sima, ragadós, vékony réteggel fedett, piszkos narancsszínű, okkersárgás vagy barnás, a herbáriumi példányok gyakran barázdáltak és ráncosak.
A kalapszél vékony vagy legömbölyített, a kalapfelszínnel azonos színű, a reszupinátus széleken élesen határolt a szubsztrátumtól, fehéres, pelyhes, steril.
Termőréteg: a pórusos termőréteg kezdetben fehér, majd krémszínű, később határozottan sötétebb, okkeres narancs vagy vörösbarna színű; a pórusok szögletesek, aprók, 4(6) – 7(8)/mm. A csövek frissen fehéresek, krémszínűek, később narancs, barnás színűek, 1-10 mm vastagok.
Nincs jellegzetes illata, íze kissé keserű.
Előfordulás: fehérkorhasztó, főként a lombos erdőket kedveli, de előfordul fenyőféléken is. Ismert szubsztrátumai a korai juhar, a közönséges gyertyán, a közönséges bükk, a rezgő nyár, a kocsányos tölgy és a kislevelű hárs. Európai, főként közép-európai faj.
Étkezési érték: nem ehető.
Hasonló fajok: Frantisekia fissiliformis; Tyromyces kmetii.
Forrás: Papp Viktor: A Frantisekia mentschulensis első magyarországi előfordulása - Mikológiai Közlemények, Clusiana 51(2): 181-186. (2012)
http://www.mycobank.org/name/Frantisekia%20mentschulensis&Lang=Eng
https://de.wikipedia.org/wiki/Frantisekia
Megjegyzés: a 2017.07.28-i lelet a faj magyarországi harmadik fellelését dokumentálja.
*A faj neve nem szerpel a Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzékében (2017.04.26).
A leírást a forrás alapján Szűcs Béla készítette (2017.07.31).
Erősen korhadt vastag bükk rönkön 2017.07.28 Zempléni-hg., Pálháza-Telkibánya Gyűjtő, fotó: Fődi Attila, hat.: Benedek Lajos | 2017.07.28 Zempléni-hg., Pálháza-Telkibánya Gyűjtő, fotó: Fődi Attila, hat.: Benedek Lajos |