Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: Lepiota calcicola, kakaóbarna tüskés-őzlábgomba
Kalap: 2-7 cm átmérőjű; domború, majd ellaposodik, de a közepén púpos marad, felszíne egyenetlen, hullámos. Kalapbőre szürkésbarna, fiatalon sűrűn, szinte tüskeszerűen borítják sötétbarna, kihegyesedő 1-2 mm magas pikkelykék. Később a széle felé inkább rásimuló, barna szálas pikkelyek díszítik. Itt kissé felszakadozik és kalaphúsa előtűnik. Idősebb korban a tüskék könnyen leválnak és így láthatóvá válik a kalapbőr.
Lemezek: szabadon és sűrűn állók, törékenyek, sok a köztes lemez; kezdetben fehérek, később fakósárgák, élük kissé pihés.
Tönk: 3-7 cm hosszú, 0.5-1.4 cm vastag, törékeny, hengeres, a töve felé gyakran hagymaszerűen megvastagodik. Felszínén a felálló, barna, szálas pihékből álló gallérzóna fölött halványbarna, hosszanti szálak, alatta egyre sötétebb, vörösbarna, merev pikkelyek vannak.
Hús: fehér, a kalapban puha, a tönkben szálas, idővel csövessé válik, csaknem szagtalan, fanyar.
Előfordulása: nyár végétől november elejéig; egyesével, ritkán néhányadmagával növő, nem gyakori faj. Ligeterdők gyomos állományaiban, gyertyános bükkösök ritkásan füves, vagy gyomos foltjain él. Igényli a mészkövön kialakult, tápanyagban nagyon gazdag, nyirkos talajokat.
Étkezési érték: nem ehető.
Megjegyzés: könnyen felismerhető jellegzetes termőteste alapján, ehető gombafajjal nem téveszthető össze.
Forrás: Rimóczi – Gombaválogató 9. (Kakaóbarna tüskés-őzlábgomba)
http://gombahatározó.hu/oldalak/gombaablak.php?gnev=187
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Tóthné Palitz Noémi |