(Szilvásy Edit)
A kapros rókagombához:
- 50 dkg. rókagomba
- 2 kis fej hagyma
- 1 ek olaj, 1 ek vaj
- 450 gr. tejföl
- 1 nagy csokor kapor fele
- só.
A kapros túrópogácsákhoz:
- 3 tojás
- ½ kg tehéntúró
- 7 ek. gríz
- 1 nagy csokor kapor fele
- só
A tejfölbe belekeverjük az apróra vágott kapor felét, hadd oldódjon jól ki a kapor íze.
Összeállítjuk a túrópogácsák alapját.
A túrót összekeverjük 3 tojás sárgájával, 6 ek. grízzel, az apróra vágott kapor felével, sózzuk, jól összedolgozzuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a túrós-grízes masszához adjuk.
Hűtőben pihentetjük, legalább 2-3 órát állnia kell, hogy a gríz megpuhuljon.
A rókagombát megtisztítjuk, kisebb darabokra tépkedjük.
2 fej apróra vágott vöröshagymát a zsiradékon (olaj, vaj fele-fele arányban) megfonnyasztunk.
Rátesszük a rókagombát, sózzuk, fedő alatt pároljuk 10-15 percet, majd hozzáöntjük a kapros tejfölt.
A rókagomba elkészülte előtt az összeállított masszából 16 gombócot formázunk, lisztben meghempergetjük, majd korong alakúra lelapítjuk.
Bő, sós, forró vízben kifőzzük a pogácsákat, amikor feljön a víz tetejére, szűrőkanállal tálra szedjük.
Az elkészült gombát mellé téve, a korongokra csurgatva tálaljuk.