MIGE
2020. július 10.
Amália

Az I. Országos Amatőr Gombafelismerő Vetélkedő lebonyolításának terve

Helyszín: Balatonalmádi, Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár

Időpont: 2012. március 31.

10.00 - 10.30 -ig érkezés , regisztrálás

11.00              a vetélkedő kezdése

12.45              eredményhirdetés

13.00              ebéd

 

A vetélkedőre csak "amatőr" gombászok jelentkezhetnek, akik  sem középfokú, sem magasabb szintű - gombászattal kapcsolatos képzésben nem vettek részt . A vetélkedőn az a 80 gombafaj szerepelhet, amelynek a listáját február 1-én minden olyan szervezetnek elküldjük, amely 2012. január 15-ig előzetesen jelzi, hogy a társaságuk tagjai közül valaki (v. valakik) részt szeretnének venni a játékban. A tagság értesítésére a gombász szervezetek vezetőségét kérjük fel.

 

A vetélkedő lebonyolítása:

A vetélkedő kezdésekor minden játékos kap egy 66 -ig sorszámozott, vonalas lapot amelyre rá kell írni a kivetítőn bemutatott gombák teljes magyar nevét : pl. bükkfa tapló. Ha valaki helyesen ismerte föl a gombát, akkor ezért majd a kiértékeléskor 3 pontot "könyvelhet" el magának. Ha csak annyit ismer föl, hogy "tapló", azért 1 pont jár. Ha azt írja le, hogy "nyírfa tapló", azért 0 pont jár, hiszen tévedett. Ha valaki a gyilkos galóca bemutatásakor azt írja le, hogy "kékhátú galambgomba, azért mínusz 10 pont "jár". Ha pl. a kékhátú galambgomba bemutatásakor "gyilkos galócát"ír a lapra, azért is mínusz 10 pont "jár". Ha valaki a gyilkos galócát helyesen határozza meg, az 3 pontot ér, és végül, ha csak "galócát" ír a lapra, azért is 10 pont büntetés jár.

Mivel gombagyűjtés közben a gombásznak módjában áll a gombát megszagolni, esetleg megkóstolni, vizsgálhatja a gomba húsának a milyenségét, tudja, hogy melyik évszakban találta azt a bizonyos gombát stb., és mivel ezekre a kérdésekre a fotók nem adnak választ, a játékvezető ezeket az információkat a szükséges mértékben el fogja mondani.

A gombák megnevezésénél csak az általunk megadott gombaneveket fogadjuk el. A megnevezés alapja Ewald Gerhardt : Gombászok kézikönyve. Egyes esetekben egy gombát (az elküldött listán) kétféleképpen is megnevezünk. A második megnevezések régebbi gombászkönyvek ma is elfogadott megnevezései (pl. szemcsésnyelű fenyőtinóru - fenyőtinóru). Értékeléskor bármelyiket elfogadjuk, de csak ezek egyikét! A 66 bemutatott gombafotó után ismertetjük a helyes megnevezéseket, és ezután a játékosok saját maguk elvégzik a pontjaik összesítését. Ezután a 3 tagú zsűri elkéri a három legmagasabb pontot elért játékos lapját és ellenőrzi a meghatározásokat, ill. az elért pontok valódiságát (ezért nem érdemes a pontok összesítésénél fölfele "tévedni").

Játékosok közötti pontazonosság esetén a 80 kijelölt gombafajból az eddig be nem mutatott 14 egy újabb körben fog kérdésként szerepelni, azért, hogy a végső sorrendet eldönthessük.

 

Az első három helyezett oklevelet és értékes serleget kap nyereményként. Nevezési díj: 1800 Ft. Ez az összeg tartalmazza az ebéd költségeit, de ebből vásároljuk meg a nyereményeket is.

Nevezni 2012. március 5.-ig lehet a nevezési díj befizetésével.

Tájékoztatás változásról!

Az I. Országos Amatőr Gombafelismerő Vetélkedő szervezője Szenthe László , a nevezési határidőt március 20-ig meghosszabbította. Azt kéri , hogy aki március 5.-e után szeretné befizetni a nevezési díjat , ELŐZETESEN EGYEZTESSEN  vele telefonon , vagy e- mail-ben ( erre a már csak korlátozott lehetőség miatt van szükség ) .
Mód van arra is , hogy 1500 Ft. befizetésével kísérő számára is ebédet biztosítsanak , de ebben az esetben is szükséges az előzetes egyeztetés .

 

Cím: Szenthe László

8220 Balatonalmádi Gárdonyi G. u. 6.

 

A vetélkedőt legkevesebb 30 fő jelentkezése esetén tartjuk meg. A feladatlap kitöltéséhez hozzanak pl. keményfedelű füzetet (amin írhatnak).

 

A vetélkedő fajlistája

 

A rendezvény támogatói: Balatonalmádi Város Önkormányzat

"Almádiért" Közalapítvány

Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár

 

Balatonalmádi 2011. november  25.

 

Szenthe László

Az Almádi Gombászok Asztaltársaságának vezetője