MIGE
2020. július 15.
Henrik, Roland

ZÖLD SÁTOR

2010. február 19-21.

Helyszín: Miskolc, APEH parkoló (Kandia u. 12-14.)

 

A „Zöld Sátor" immár 3. alkalommal kapott lehetőséget az ez éven tízedik születésnapját ünneplő Kocsonya Fesztiválon való részvételre. Tucatnyi együttműködő partnerünk révén a programok sokszínűsége kellő vonzerőt jelent ahhoz, hogy a látogatókat újból és újból becsábítsuk standjainkhoz.

Így például az Ökológiai Intézet Alapítvány környezeti tanácsadó standjánál környezetbarát termékekkel, ismeretterjesztő kiadványokkal találkozhatnak és egyben kiszámíthatják ökológiai lábnyomukat is a betérők.

A miskolciak feliratkozhatnak és komposztkereteket igényelhetnek a Zöld Kapcsolat Egyesület standjánál.

Az E-misszió egyesület Zöld Boltja most is rendelkezésükre áll azoknak, akik a háztartásukba környezetkímélő szereket szeretnének alkalmazni. Itt megtalálnak mindent, amire a konyhában, a fürdőszobában, a háztartásban takarításhoz, mosáshoz szükség lehet, kiderül, hogy a testápolástól a mosogatásig, vagy akár a WC illatosításig, mindenre van ember és környezetkímélő alternatív megoldás.

 Amíg a szülők nézelődnek, gyermekeik is bőven találnak programot: szebbnél szebb mintázatú, olykor „állati jó" arcfestést kaphatnak, barátkozhatnak vadászgörényekkel, kipróbálhatják a kompomatát, játszhatnak a retró játszóházban, találkozhatnak régi mesehősökkel, magyar népmesei elemekkel.

Ha pedig ízlelőbimbóikat szeretnék kényeztetni, a gombászok biztos kínálnak valami különlegességet, vagy akár a Zöld Akció Egyesület Bio-íz-kvíz játékán is érhetik meglepetések a látogatókat. Persze jóllakni senki sem fog, viszont érezni fogja a vegyszerek nélküli ételek íz gazdagságát és természetességét.

Újdonságként passzívház bemutatóban is részesülnek a látogatók, és előttük épül majd fel egy ilyen típusú falrészlet.

A Holocén Természetvédelmi Egyesület tagjai vízminta elemzést végeznek szombaton a standjuknál mini labor segítségével, ehhez várják a különböző forrásokból származó mintákat.

Újra kivonulnak a Bükki és az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai széleskörű számos ökoturisztikai programot kínálva az érdeklődőknek.

 

A három nap folyamán előadások és filmvetítések sorozata lesz látható a sátor elkülönített részében. Gyuri bácsi, a bükki füvesember előadásán kívül a Koppenhágai klímacsúcsról, a méltányos kereskedelemről (Fair Trade), a nyári fagyokról a Bükk-fennsíkon, az Ipolytarnóci Ősmaradványokról, és még sorolhatnánk mi mindenről hallhatunk. Ugyanitt beszélgethetünk a Hülyeség kora, a Gyilkos szójamezők, Kellemetlen igazság c. filmekről.

 

Az előkészületek viszont nem csak a mi házunk táján folynak. A gyerekek már  mozgolódnak. „VÁLTS...!" címen meghirdetett rajzpályázatunkra folyamatosan érkeznek a művek, melynek ünnepélyes eredményhirdetése szombaton 14 órakor lesz. Ekkor a Zöld Sátorban különleges vendégünk is lesz, ugyanis a díjakat Debreceni Zita Klímanagykövet adja majd át, aki megkeresésünkre boldogan mondott igent. Ezt követően beszélgethetnek majd vele az érdeklődők.

Gombászok, madarászok, gyógyfüvesek, komposztálók, turisták, állatvédők, kerékpárosok, zöld- és bio boltosok, tanácsadók, zöldtechnológusok, méregzöldek és halványzöldek egy helyen...

 Minden érdeklődőt szeretetettel vár 2010-ben is a Zöld Sátor csapata!

 

Előadások, filmvetítések

P É N T E K

14 óra Esernyős tánc a színpadon a „Singing in the rain - Ének az esőben" - című dalra.  Szimbiózis Alapítvány

 

15 óra Gombák a múltból a jövőbe. Magyar Gombász Kkt. :Pálfalvi György

 

16 óra Békamentés a Bükki Nemzeti Parkban. Bükki Nemzeti Park Igazgatóság: Fitala Csaba előadása.

 

17 óra filmvetítés: „A Bükki Nemzeti Park" (52 perc)

 

18 óra Beszélgetés, vetítés az Al Gore Kellemetlen igazság című filmről

 

S Z O M B A T

11 óra Koppenhágai klímacsúcs „civil szemmel" - Holocén Tv. Egyesület tagjainak személyes élményei alapján

 

12 óra rövidfilmek vetítése: „A Nógrád-Novohrád Geopark" (14 perc), „Korhadó múlt, porladó jövő?" Bükkábrányi ősciprusok (25 perc), Ősvilági Pompei (2 perc) rövidfilm Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területről

 

13 óra Tájegységünk védett és ritka gombáinak bemutatása. Miskolci Gombász Egyesület: Szűcs Béla, gomba szakellenőr

 

14 óra VÁLTS ...! Rajzpályázat ünnepélyes eredményhirdetése.

A díjakat Debreczeni Zita Klímanagykövet adja át a nyerteseknek, melyet beszélgetés követ arról, hogyan jelenik meg a mindennapjaiban és a munkája során a környezettudatosság.

 

15 óra A jövő háztartása, környezettudatos háztartásvezetés. Ökológiai Intézet Alapítvány: F. Nagy Zsuzsanna

 

15.30 óra rövidfilm Gyilkos szójamezők (12 perc), beszélgetés a Magyar Természetvédők Szövetsége munkatársával

 

16 óra Legújabb natúrparkunk (Szatmár-Beregi) természeti és kulturális értékei. E-misszió Egyesület

 

17 óra Nyári fagyok a Bükk-fennsíkon. Amatőr Meteorológusok Egyesülete: Kerékgyártó Róbert.

 

18 óra Fair Trade (méltányos kereskedelem). Védegylet: Újszászi Györgyi

 

18.30 óra filmvetítés: A hülyeség kora, (angol dokumentumfilm, 92 perc). Beszélgetés a Magyar Természetvédők Szövetsége munkatársával a filmről. A film 2055-ben egy pusztulásra ítélt világban játszódik. "Miért nem mentettük meg otthonunkat, a Földet, ameddig még lehetett?" - teszi fel a kérdést a főszereplő, egy idős történész, számára már archív, 2008-as filmfelvételeket nézegetése közben. Az archív felvételeken olyan, ma élő húsvér személyek története elevenedik meg, akik bár a világ különböző pontjain élnek, mégis ugyanúgy szenvednek a klímaváltozás globális hatásaitól.

V A S Á R N A P

11 óra  Az ősi magyar népi gyógyászat György tea: Szabó Gyuri bácsi, a bükki füves ember

 

12 óra  Civil természetvédők a Kárpátokban, E-misszió Egyesület

 

13 óra Biológiai sokféleség a kertségekben - nosztalgia-gyümölcsfajták védve és védtelenül. Ökológiai Intézet Alapítvány: Hudák Katalin

 

14 óra Tiszavirágzás 2009 (Kérészrajzásról) Szabics kikötő: Kiss Ferenc

 

 

ZÖLD SÁTOR standok kínálata

Partnerek:

1. Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság: ANP térsége turisztikai kínálatának nyomtatott kiadványokkal történő népszerűsítése

2. Amatőr Meteorológusok Egyesülete: Az amatőr meteorológia múltja, jelene és a jövője. A meteorológiai mérések kezdetén használt műszerek, és a jelenleg használatos műszerek bemutatója, összehasonlítása. Tanácsadás házi mérőműszerek telepítésével kapcsolatban.

3. Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány: Ismerkedés vakvezető és segítő kutyákkal, beszélgetés, kutyasimogatás, játék, vakvezető kutya vezető munkájának kipróbálása.

4. BiroLogic Kft.: A jövő környezetbarát technikái: vákuumcsöves napkollektor bemutató, passzívház bemutató

5. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség: Természetjáró programok népszerűsítése, térképek és túrafüzetek kedvezményes árusítása

6. Bükki Nemzeti Park Igazgatósága: Természetismereti kiadványok, könyvek, filmek árusítása, bemutatása, információnyújtás, tájékoztatás a természetvédelmi és környezetismereti programokról. Ipolytarnóc bemutatása

7. E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület: Zöldövezet - ökobolt

8. Gyuri bácsi, a bükki füves ember: Gyógyfüvek és gyógynövényes könyvek árusítása, gyógyteákat kóstoltatása

9. Holocén Természetvédelmi Egyesület: Vízhasználat problémái a jelenben, víztakarékossági ötletek a jövőre nézve. Vízminőség mérés hozott mintából.

10. Játszóház: alkotások természetes alapanyagokból, arcfestés

11. Konopa Egyesület (Csehország): Háztartási kenderfelhasználás népszerűsítése. Környezetbarát fesztiválok szervezésének tapasztalatcseréje

12. Magyar Gombász Kkt.: Gombákkal kapcsolatos népművészeti termékeket, képzőművészeti alkotások, könyvek, gasztronómiai különlegességek bemutatása.

13. Magyar Kerékpárosklub B.-A.-Z. Megyei Alapszervezete: Pedálmánia - szabadság két keréken immár több mint 100 éve. Elektromosság termelő kerékpár (zeneszolgáltatás, ha tekerik!). Mini-kerékpár történeti kiállítás (paravánon), fotók, emlékek, szövegek. Új-KRESZ kérdőív (müzli szeletért), Hajós András (kerékpáros mókamester a színpadon).

14. Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület: Természetismereti kiadványok, tájékoztatás a madár-és természetvédelmi programokról. Egyesület kiállítási tablójának bemutatása, madárismereti feladatok gyerekeknek

15. Magyar Természetvédők Szövetsége: Génpiszka kiadványok 

16. Miskolci Állatkert és Kulturpark: Ragadozók régen és ma, európai ragadozó kampány tigrisbőr simogatóval, koponyák bemutatásával.

17. Miskolci Gombász Egyesület: Fellelhető gombák, tartósított gombakészítmények bemutatása, fotóállványokon kiállítás. Transzparensek a védett és az ehető - mérgező gombákról, könyvek, sajtótermékek bemutatása, szaktanácsadás.

18. Miskolci Vadászgörény Klub: Görényjátszóház

19. MIVIZ Miskolci Vízmű Kft.

20. Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány: Tanácsadás környezetvédelmi problémákról, ökológiai lábnyomszámítás, környezetbarát termékek bemutatása.

21. Szabics kikötő: Ökotúrák a Tisza - tavon és környékén

22. Szimbiózis Alapítvány: Sérült fiatalok alkotásainak bemutatása

23. Zöld Akció Egyesület: Ismeretterjesztés az ökológiai termelésről és termékekről, a hulladékcsökkentés lehetőségeiről a „Nulla Hulladék" programon keresztül. Bio íz-kvíz

24. Zöld Kapcsolat Egyesület: Komposztálási bemutató, komposztkeret igénylés miskolci lakosoknak, Miskolcra történő kihelyezés esetén.

25. Védegylet Egyesület: Méltányos kereskedelem- fair trade információs pult, fotókiállítás, kávékóstolás, kvíz.

26. Vitalitás Biokereskedés: „Maradjon egészséges!" Az egészségünk kulcsa a tudatos és helyes táplálkozás. Biotermékek bemutatása és vására.

 

 

Információ:

Ökológiai Intézet Alapítvány, Bodnár Katalin

46/505-077, , mobil: 30/899-5004

 

 

Támogató:

Miskolc Megyei Jogú Város Környezetvédelmi és Energiaügyi Bizottsága, Helyi Környezet- és Természetvédelmi Alap