MIGE
2020. július 10.
Amália

               Beszámoló a MIGE 2007. őszi programjairól                       

                                                (Szűcs Béla írása)    

     Bevallom, elő kellett vennem a határidőnaplót, hogy valami rendet tudjak vágni az elmúlt hetek eseményeiről fejemben kavargó élmény-, emlék-, tapasztalat gomolyagban. A Miskolci Gombász Egyesület (röviden: MIGE) az őszi gombák megjelenésétől a szezon végéig hagyományosan az élőgomba kiállítások rendezésére fordítja minden energiáját. Idén még többet vállaltunk, mint korábban. Térségünkben erősen nő a gombák megismerése iránti igény, amit jól mutat, hogy egyesületünk létszáma egy év alatt megduplázódott, egyre több helyre hívnak kiállítást, bemutatót, előadást tartani. A média helyi és országos képviselői is egyre inkább igényt tartanak híreinkre, sőt rendszeresen megjelennek rendezvényeinken.

     Az őszi programok sorát rögtön egy soron kívüli bemutatóval kezdtük: szeptember 7-re felkértek a biovásárok beindításának évfordulójára szervezett rendezvényre egy szabadtéri bemutató erejéig. Csináltunk már ilyet korábban is: a hangsúly ilyenkor nem annyira a gombafajok tudományos ismertetésén, mint inkább a figyelem felkeltésén, majd az ismeretterjesztésen van. Az emberek bevásárolnak a különféle bio-élelmiszerekből, szétnéznek mindenfelé, aztán rendszerint a mi asztalaink előtt kötnek ki. Sok látogatót fertőztünk már meg ily módon a gombák iránti érdeklődéssel, többüket már tagjaink közt, vagy állandó kiállítási látogatóként üdvözölhetünk. Kiteszünk egy csaligombát, aztán megy minden magától.

     Idén egy valóban rendkívüli méretű petrezselyemgomba töltötte be ezt a szerepet. Bár az előző nap gyűjtött 70 gombafaj kitálcázott és információs cédulával ellátott példányai önmagukban is vonzó látványt nyújtottak, nem beszélve a különféle készítmények, fotók, könyvek soráról. A rendezvénynek már régen vége volt, mire mi is megkértük az utolsó látogatókat: hagy pakoljunk össze, mert a rendezők vinnék el az asztalokat!                       

      Következő, szeptember 10-i foglalkozásunkon a szakácsokat képző Vendéglátó Tanüzem főszakácsa hét gombás ételt főzött számunkra. Szemünk előtt készültek a fogások, szakértő tanácsokkal, jó humorral, na és olykor szarvasgombával is fűszerezve. Főzés, kóstolás közben a részletes recepteket is lediktálta séfünk, csak nem tudtuk elég gyorsan jegyzetelni. Talán télen sikerül összesíteni a leírtakat és feltesszük internetes honlapunkra.

     Első „igazi” kiállításunk előtt afféle bemelegítésként néhányan részt vettünk az Ispánkon szeptember 21-22-én rendezett 10. Országos Gombásztalálkozón. Megérte a plusz két napos utazást az a gombabőség és fajgazdagság, amit ott tapasztalhattunk. Más táj, eltérő gombafaj összetétel, no és persze a találkozások azokkal a gombásztársakkal, akiket egyébként alig, vagy egyáltalán nem látunk – ez adja ezeknek a találkozóknak a varázsát. Sok szép élménnyel és fotók tömegével tértünk haza, de azért a tintahalgomba tojásaiból is hoztunk párat, hátha kitartanak a kiállításunkig.

     Szeptember 28-29-én jött el a hagyományosan legkomolyabban vett kiállításunk ideje: ez mindig a székházunké. Mivel idén székhelyet váltottunk, így most a Herman Ottó Múzeum épületében igyekeztünk kitenni magunkért. A bőséges gombaválaszték mellett idén először 100 db nagyméretű, tagjaink által készített felvételből álló fotókiállítást is rendeztünk: az asztalokon kitálcázott élőgombák fölött a falat foltokban összefüggő fotómozaik borította. Először került sor kihelyezett könyvesbolti árusításra és még több új ötlet megvalósítására. A második napra sikerült kikeltetnünk az addig hibernált tintahalgomba tojások egyikét is – mifelénk ez kuriózum.

     Ezen a kiállításon hagyományosan inkább felnőtt látogatók fordulnak meg, most is nagy számmal jöttek. A hosszú évek után idén végre sikeresen megszervezett gombaszakellenőri tanfolyamunk hallgatói is itt tartották soros gyakorlati foglalkozásukat – szóval volt nyüzsgés. Mindenhonnan elismerő visszajelzéseket kaptunk.           

      Az élet és vállalkozó kedvünk úgy hozta, hogy következő hétvégén két kiállítást rendeztünk egymással párhuzamosan. Október 6-7-én Bükkszentkereszten a magát már hagyománnyá kinövő Gombafesztiválon vettünk részt. Az élőgomba kiállítás mellett (hatalmas óriás likacsosgomba csokrot hozott egyik látogatónk) folyamatos gombavizsgálatot biztosítottunk a szünet nélkül özönlő érdeklődők számára, több csapattal indultunk a főzőversenyen, gyűjtőtúrákat vezettünk a környező erdőkbe és nem maradt el a kutyás szarvasgomba kereső verseny sem. Azért a látogatók tömege itt már okozott nehézségeket.

     Eközben kis létszámú, de legképzettebb tagjainkból álló csapatunk Agostyánban, a helyi óvoda szervezésében rendezte meg a másik kiállítást. Itt hagyomány, hogy a gyűjtésen is részt vesznek a szülők, gyerekek, és aki csak akar. Buszokkal érkeznek a környező települések iskoláinak tanulói, tágra nyílt szemű gyerekektől hangos minden. Idén csak a kiskorú szervezett látogatók 404-en voltak. Szeretjük az ilyen jellegű kiállításokat.

     A következő hétvége ismét sűrűre sikerült. Október 12-én a „tanfolyamosok” felutaztak székesfővárosunkba az országos gombakiállítást megnézni. Vittünk tájegységünk gombáiból is, sok azonnal az asztalokra került közülük. Az egyik fajról kiderült, hogy ez az első hazai előfordulása! Nagyon tanulságos volt Dr. Vasas Gizella rögtönzött gyakorlati előadása, amelyet felkérésünkre tartott.

     Október 15-16-án rendeztük idei utolsó élőgomba kiállításunkat, a Jókai Mór Református Általános és Alapfokú Művészeti Iskola aulájában. Itteni szokás szerint órák közben zajlik a diákok rohama, tanítás vége felé pedig a gyerekek rokonai is jönnek. Hogy közben honnan szivárog oda mégis annyi látogató, az rejtély. Mivel ez művészeti iskola, rendszeresen meghirdetünk egy rajzversenyt is, természetesen a gombák témaköréből. A győztes rajzot bekereteztetjük és bemutatjuk az összes többi kiállításunkon is. A rajzok legjobbjait megtekinthetik honlapunkon is.

      Levezetésként október 28-án egyesületi pereszkevadászatot tartottunk, kiadós sikerrel. November 8-án a tanfolyam vizsgája is lezajlott, melynek eredményeként egyesületünk öt tagja (Darai Balázs, Magyar Józsefné, Dr. Rémiás Tibor, Szűcs Béla és Vadán László) gombaszakellenőri OKJ-s képesítést szerzett.

    Nos, nagyjából ennyi volt az őszi tevékenységünk, melyet hangulatos záróesttel ünnepeltünk meg. Minden eseményről készítettünk egy-egy rövid fotó-összeállítást és a gyűjtött gombákról fajlistát is. Ezek honlapunkon szintén megtekinthetőek.            

     Hasonlóan jó, de ha lehet, kicsit kedvezőbb időjárású gombászévet kívánok 2008-ra minden olvasómnak!