MIGE
2021. szeptember 23.
Tekla

Miskolc Város Napja 2007

(Szűcs Béla beszámolója)

 

Az idei Miskolc Város Napja háromnapos rendezvény sorozat Szervező Bizottsága felajánlotta a civil szervezetek részére, hogy mintegy bemutatkozásul, és nem utolsó sorban az eseménysor színesítése céljából vegyenek részt a rendezvényen. Megragadtuk a lehetőséget, hogy a város és vendégei, a szokásosnál várhatóan nagyobb látogató közönség előtt megjeleníthetjük a Miskolci Gombász Egyesület tevékenységének széles skáláját. A haszon kettősnek ígérkezett: az egyesület ismertségének növelése mellett újabb lehetőség nyílt a laikus gombaszeretőkkel való találkozásra, némi ismeret átadásra.

A feladat annyiban nem jelentett újdonságot, hogy minden évben több alkalommal rendeztünk eddig is élőgomba kiállításokat, és az évek során összegyűlt tapasztalatok és bemutatási anyag alapján semmi megoldhatatlant nem láttunk most sem. Nehézséget csupán az okozhatott, hogy eddig általában zárt térben, az időjárástól védve rendeztük a kiállításokat. Most viszont egy minden oldalról nyitott, csupán felülről fedett "sátor" állt csupán rendelkezésünkre, a Szinva Teraszon, szabad ég alatt. Ráadásul erre a péntekre, 2007.május 11. délutánjára (mi csak ezen a napon tudtunk részt venni) erős szelet és esőt helyezett kilátásba a "pesti ember". A szélről pedig már voltak rossz tapasztalataink a Föld Napja alakalmából rendezett bemutatónkon. Gombástól együtt repülő bemutató tálcák, szárnyra kelt gombaismertető cédulák, önálló életre kelt asztalterítő, feldőlt váza...

Ráadásul a tavaszi szárazság gyakorlatilag lehetetlenné tette számottevő élőgomba bemutatását. Maradtak a jól bevált gombakészítmények: gombaporok, szárított és savanyított gombák, gombalekvár, ágyaspálinka stb. No és a túrabotok, egyéb színesítő kellékek, díszítés. Az asztalterítőt most már előre lekötöttük, a tálcákra nehezékek kerültek, az ismertető cédulákat félig a tálcák alá dugtuk - akit érdekel, úgyis ki tudja húzni. Ki is húzták sokan. Szerencsére az igazán mord idő ezúttal elmaradt.

Jól jártunk, hogy Béres Jánosnak sikerült két rendkívül mutatós sárga gévagomba csoportot hoznia, amelyek kellőképpen szem elé téve messziről vonzották a tekintetet. Szerencsés volt a sátor elhelyezése is a téren, mert a buszmegállók és a villamos felől jövő látogatók mind elhaladtak előttünk. Kevesen tudták megállni, hogy legalább kicsit bámészkodni hozzánk ne lépjenek. Amiből persze sokszor hosszas beszélgetések, jó hangulatú visszaemlékezések, sztorizások alakultak, gyakran visszatérő gombakedvelőkkel, vagy éppen ismerkedőkkel.

Nagy sikere volt Darai Balázs termesztett laskagomba csokrainak, és szokás szerint Szaniszlai Nagy Éva és Hodobay Mária gombakészítményeinek. Az ügyeletet ellátóknak bizony legalább annyiszor kellett különféle elkészítési recepteket ismertetniük, mint az összes többi kérdés együttvéve. Minden elismerés megilleti órákon át helytálló egyesületi társainkat (Balla László, Bathó Attila, Béres János, Hegedűs Ferencné, Hodobay Mária, Káel Katalin, Vadán László - ha valakit kihagytam, bocsássa meg nekem), nem kevésbé az előkészítésben jeleskedőket, élükön Kóta Lajossal. Külön öröm, hogy annak ellenére sikerült megszerveznünk a bemutatót, hogy sokunknak délután gombaszakellenőri tanfolyami elfoglaltsága volt. Persze utána mi is siettünk vissza, legalább a befejezésre.

A tapasztaltak alapján minél hamarabb jó lenne néhány kiadványt nyomtattatni az érdeklődők számára: egyesületi ismertetőt, receptfüzetet, gombaszedési alapismeretek leírását, babonákkal kapcsolatos ismeretterjesztést stb.

Ami pedig komoly tanulság (már nem először), hogy az ilyen kiállításokon megjelennek ugyan néhányan igazi gombaismerők is, de a látogatók döntő többsége a teljesen laikusokból, vagy a félig-meddig tájékozott gombászokból tevődik ki, tele bizonytalan, féligazságokkal, vagy babonákkal tűzdelt hiedelmekkel. Ezeken a bemutatókon elsősorban feléjük kellene fordulnunk a jövőben, így tudnánk még hatékonyabban szolgálni ismeretterjesztési céljainkat. El kell majd gondolkoznunk azon is, hogy a gyerekekhez hogyan lehet jobban közel hozni a gombák világát, túl a rácsodálkozáson.

Úgy gondolom, minden nehézségével és tanulságával együtt érdemes volt részt vennünk ezen a rendezvényen is, egyértelmű siker volt. Egy lépéssel ismét közelebb vittük Gombaországot az utca emberéhez.

 

Miskolc, 2007. május 11.

 

Szűcs Béla