MIGE
2021. szeptember 26.
Jusztina

Utazási kiállítás Miskolcon - 2005.03.31-04.02.

(Szűcs Béla írása)

A Miskolcon évente hagyományosan megrendezett „Menjünk világgá..." országos utazási kiállítás egyik idei díszvendége Bükkszentkereszt volt. A község polgármestere, Halász Rezső a február 14.-i foglalkozásunkon tartott előadása alkalmával meghívta a Miskolci Gombász Egyesületet is, mintegy a vendég vendégeként, hangsúlyozva kölcsönös együttműködési szándékunkat. Számunkra ez volt az első szereplési alkalom ezen a kiállításon.

A kihívás nagy volt. Tudtuk, hogy a látogatók száma tízezer fő fölötti szokott lenni, a kiállítók száma is túllépi a százat.

Az is világos volt, hogy március utolsó napjaiban élőgombákat még nem nagyon lehet lesz felvonultatni, mint ahogy szokványos gomba-kiállításainkon tesszük. Emellett meglehetősen információszegény volt a felkészülés időszaka, egészen az utolsó napokig. Mikor aztán megismertük a stand kialakítását, elhelyezkedését, minden felgyorsult. A fejekben addigra kialakult elképzelésekből gyorsan körvonalazódott, hogy mit is lehet kezdeni azon a mintegy 4 négyzetméternyi felületen, ami rendelkezésünkre állt, beleszámítva a szomszéd stand falának hátoldalát is.

A feladat tulajdonképpen abból állt, hogy az adott területen hogyan lehet megfelelően képviselni egyesületünk érdekeit, megjeleníteni a Bükk és környéke gombavilágának legalább egy szeletét, érzékeltetni a munkánkban rejlő szépséget, elkötelezettséget. Rájöttünk, hogy korábbi közös és egyéni tevékenykedésünk eredményeként gyakorlatilag minden a rendelkezésünkre áll: különféle gombakészítmények (szárított gombák, gombaporok, gombalekvár, pálinkák gomba ágyon stb...), gombapreparátumok, fotók - és nem utolsó sorban aktív tagjaink gyakorlati tapasztalatai, kellő lelkesedéssel alkalmazva. Még néhány dekoráció, gombát ábrázoló goblein, szalvéták, faragott turistabotok, szórólapok honlapunkról, idei programjainkról, receptekről, néhány egészben szárított kucsmagomba, pecsétviaszgomba, élő piros csészegomba - és már csak arra kellett figyelni, hogy ne legyen nagyon zsúfolt az összkép.

A többi egy nagy kavalkád. A stand elhelyezésénél fogva is (közvetlenül az ajtó mellett) mindenki szemébe ötlik - és az érdeklődés szokatlanul nagy. Például a Borsod Online ( www.boon.hu ) a kiállításról közölt fotóinak negyedét a mi standunkról készítette. Aztán szétnéztünk mi is a többi területen, és kezdtük megérteni az okokat. Ezek között nem volt elhanyagolható, hogy standunk látványosság, változatosság tekintetében az elsők között volt - és aki közelebb jött, mindig hallott, látott valami olyat is, ami újszerűnek, érdekesnek bizonyult. Kiderült, hogy szinte szándéktalan módon a szabadidő eltöltésének sok olyan vonatkozását érintettük anyagunkkal, ami felkeltette az emberek kíváncsiságát. Ennek tudata sokat segített a három nap folyamatos helytállásában.

Mert kérdés, felvetés volt ezernyi. Nem is mindig egyszerűen megválaszolhatók. Úgy érezzük, sikerült megoldani feladatainkat, még a különféle médiák interjúigényeinek is meg tudtunk felelni. Az ügyeleti rendszerünk igényesen működött, bár néha túl sokan is összejöttünk. Látogatóink közül számos értékesnek ígérkező új személyes kapcsolat alapjait vetettük meg, de sor került régi ismeretségek megerősítésére is. Beigazolódott előzetes véleményünk, miszerint mi ugyan nem utaztatunk senkit, de bárhová utazzanak is az emberek mások segítségével, az általunk képviselt látásmód, a természethez való megfelelő viszonyulás igénye és (remélhetőleg) képessége velük utazik.

Hát ezért van helye egy gombász egyesületnek egy utazási kiállításon!