MIGE
2021. szeptember 23.
Tekla

Kiállításunk a biovásáron - 2007.09.07.

Szűcs Béla beszámolója

Ilyen hirtelen jött kiállításunk még nem volt! Egy hete kérdeztek rá, hogy elvállalnánk-e a Technika Házánál tartott biovásárok beindításának évfordulója alkalmából egy élőgomba kiállítás megrendezését? Elvállaltuk. Eleinte nem voltunk biztosak benne, hogy jó döntés volt, hiszen a szárazság miatt még a csoportos tuskógomba lelőhelyeink sem működtek. A tavaszi kiállításaink azonban adtak egy kis önbizalmat, hiszen sok élőgomba faj olyankor sincs, mégis feltaláltuk magunkat. A különféle gombakészítményeink, fotóink, a sok egyéni kedvtelésként végzett tevékenység tárgyi eredményei bármikor alapot adnak egy kisebb bemutató jellegű kiállítás megrendezéséhez.

Ez utóbbira most végülis alig lett szükség. Összesen 70 gombafaj példányait gyűjtötték össze lelkes tagtársaink, megteltek vele az asztalok. Múlt évben egy-egy őszi "nagy" kiállítás fajszáma sem volt több. Ráadásul több olyan fajból is sikerült mutatós példányt keríteni, amelyek korábban nem voltak előtérben. A pálmát a nagyméretű petrezselyemgomba vitte el, de szép volt együtt látni a hazai kénvirággombák három jellemző faját, a szép fiatal egészséges ízletes vargányákat, a császárgombát és még sorolhatnám.

Nem akarom eltúlozni az esemény jelentőségét, de azért jellemző, hogy ezúttal nem tudtam körülnézni sem a többi standon. A látogatók egymás szájából kapkodták a kérdéseket, jó kis beszélgetések alakultak ki. A déli ingyen lecsónkat is csak úgy tudtuk megenni, hogy "elbújtunk" az asztalsor végén. Sok visszatérő látogatónk volt, többen egész idő alatt körülöttünk őgyelegtek, még az egyik újság fotóriportere is állandó vendégünk lett. És a kisfiú, akivel előző években is gyakran találkoztunk, már büszkén olvasta az információs cédulákat - közben iskolás lett. Sokan szóvá tették ismét a város gombavizsgáló helyeinek hiányát - sajnos ebben nem sokat tudunk tenni. Alkalomadtán rá kellene majd komolyabban mozdulni erre a problémára.

Nem tudom szó nélkül hagyni azt a kedves közjátékot, amikor egyik látogatónk beszámolt a főutcán, a parkoló gépkocsik mellett egy fatörzsön látott hatalmas sárga gévagomba telepről. Sóvárogva jegyeztem meg, micsoda fotót lehetne készíteni róla: belvárosi kocsisor, forgalom, és a nagy gombacsoport! Látogatónk nem sajnálta a fáradságot, elsétált a helyszínre, megnézni, hogy megvan-e még a téma? Szomorúan jött vissza dél felé, hogy bizony más is tudja, hogy ez a gomba ehető - leszedték az egészet. Ami persze az illető szempontjából nagy butaság volt - ennyire szennyezett környezetben termett gombát megenni!

Kifejezetten hangulatosra sikeredett ez a kis rendezvény. Többen jelezték, hogy szeretnék közelebbről megismerni egyesületünket. A siker érdekében nagyon sokan mozgolódtak tagjaink közül, dicséret illeti őket. Különösen örültünk az idén belépett "új" tagok lelkesedésének, aktivitásának. Jó előjel ez az előttünk álló őszi kiállítás sorozat sikeres megrendezéséhez. Talán majd a vendégkönyvünk kihelyezéséről sem fogunk megfeledkezni, mint most és az idén minden alkalommal.