MIGE
2021. szeptember 26.
Jusztina

Gombakiállítással a IX. Gömöri Gyümölcsfesztiválon, Aggteleken

 

A Bumm.sk szlovák internetes oldalon a napokban jelent meg egy írás: „Eltűntek a gombák a nagy szárazság miatt

Az írás záró soraiban ezt olvashattuk: „Pár nap múlva a nem messze fekvő Aggteleken a IX. Gömöri Gyümölcsfesztivál kezdődik. Kíváncsi vagyok, hogy a meghirdetett gombakiállítás mit tud majd nyújtani, merthogy friss, szemet gyönyörködtető gomba-trófeáknak valószínűleg híján lesz”.

 

Megszoktuk már, hogy gomba témában a bulvársajtó mindig melléfog, most sem volt ez másképp. A miskolci gombászokon nem fog ki a szárazság, ha kell a föld alól is előteremtik a gombát. Ez nem költői túlzás, hiszen Béres Jancsi valóban hozott nyári- és üreges szarvasgombát is a föld alól!

Azért nem csak a föld alatt voltak gombák, a jó víztartó mohás részek, zárt lombozatú erdők, patakpartok, kevéske esővel is jobban tudnak gazdálkodni, annyi meg mostanában azért hullott.

 

Voltak friss gombák, nem is egy. A ligeti csiperke, a cékla tinóru akár helyezést is érhetett volna el a gomba szépségversenyen. A szemet gyönyörködtető taplók közül megemlíthetem a cinóbertaplót és a rózsaszínű egyrétűtaplót.

Az érett szarvasgomba főtt kukorica illatát is sokan megjegyezhették. Volt is látogató, aki elcserélte volna a frissen vásárolt főtt kukoricájára. Az üzlet sajnálatára nem köttetett meg.

A kiállító asztal most nem bizonyult szűkösnek a gombák elhelyezésére. Maradt hely Éva gomba-készítményeinek, köztük a szarvasgombás ágyaspálinkának, melyet a látogatók érdeklődéssel nézegettek-szagolgattak.

 

Sok volt a közeli szlovák településekről is a látogató. Róluk nem lehet mondani, hogy közömbös arccal mentek el a sátrunk előtt, ők a gombakedvelő népek sorába tartoznak. Ha a szlovák gombaneveket nem is, de a szlovák népi gombaneveket sikerült megbeszélnünk. Bárányfej gomba – tüskegomba, hosszúfarkú gomba – bronzos vargánya, molnár galamb – varashátú galambgomba, sajtgomba – óriás pöfeteg.

 

A népélelmezés sem maradt el, kaptunk finom bográcsban főtt ebédet, jó forró babgulyást. A dőzsölést folytathattuk volna finom házi sütemények vásárlásával, de ami áldott jó Verácskánk diós-almás pitét hozott nekünk otthonról.

Az italkínálat sem volt akármilyen: Koós Jani birspálinkája ebéd előtt, étvágy- és jókedv csinálónak nagyon bevált. Délután Béres Jancsi a durranás nélkül kinyitott üveg pezsgőt kínálta nekünk tálcán, közelgő születésnapja alkalmából. Élni, azt tudunk!

 

Többen szabályosan kalapot emeltek előttünk, hogy ilyen sok élő gombát elővarázsoltunk a kiállításra. Ezt a munkát valóban csak az erdőt járó emberek tudják megfelelően értékelni.

 

 

2017.09.02

Szilvásy Edit