MIGE
2021. szeptember 26.
Jusztina

Gombakiállítással a Gömöri Gyümölcsfesztiválon, Aggteleken

 

2016. szeptember 3-án immár törzsvendégekként gombakiállítással vettünk részt a Gömöri Gyümölcsfesztiválon, Aggteleken.

 

Erzsi és János már hét elején megkezdték a gombagyűjtést, Bánkút, Jávorkút és egyéb titkos gombalelőhelyek meglátogatásával. A gombák egy része a hűtőszekrényben, másik része éjszaka a hűvös erkélyen, nappal a lakás leghidegebb részén türelmetlenül várta, hogy végre szombaton a természet és gombakedvelő emberek szeme elé kerüljenek, s bezsebeljék csodálkozásukat. Ennyi gombát hol lehet szedni? Jé ilyen gombát még sohasem láttam! Ezt a gombát meg lehet enni? Ilyen és hasonló kérdések százával záporoztak. A 120 gombafaj színes látványa sok embert vonzott sátrunkhoz, olykor még hatan is kevesek voltunk a kérdések megválaszolására.

 

A szlovák vendégek a bedlát (nagy őzlábgomba) imádják, mások kedvence a tinóra (vargányák) és a csirke (sárga rókagomba) volt. Az óriás pöfetegeket sokan néztek sóvárogva, hogy de szeretnének ők is találni ilyet.

 

A hajdani Gömörország falvainak (Trizs, Szuhafő, Imola, Ragály, Jósvafő, Aggtelek, Kelemér, Gömörszőlős, Zubogy) sátraiban házi süteményeket, lekvárt, szörpöt, mézet, savanyúságot lehetett méltányos áron vásárolni. A gőzgombóc készítés, szilvalekvárfőzés is elmaradhatatlan látványossága a fesztiválnak.

Az időjárásra nem lehetett panaszunk, délutánig a gombák is megúszták a perzselő napot. Délután 4 felé azonban cérnavékonyra aszalódva, kifakulva, kukacosan megadták magukat, s mi is felszedtük a sátorfánkat.

 

Szilvásy Edit

 

 

Vendégkönyvi bejegyzés:

 

„ A leggyönyörűbb stand a vásárban! Remélem, sokan felkeresik és hasznos ismeretekkel gazdagodnak majd - szakértő tanácsokkal is felvértezve.

Köszönöm az élménydús találkozást!

Czifra Dóra

Eger (Szeged)”

 

Rendezőink:

 

A kiállítás sikeréhez gombagyűjtéssel és a kiállításon való ügyeletadással ők járultak hozzá:

 

            Béres János

            Koós János

            Koós Jánosné

            Lévay Imréné

            Orliczky János

            Szilvásy Edit

 

Munkájukat ezúton is köszönjük!