MIGE
2021. május 07.
Gizella

Sziasztok!

A 2018. év első félévét túrázás szempontjából Bánhorvátiban zártuk. Immáron harmadszor keresgéltünk gombákat ezen a környéken a július végi időszakban. Ezúttal kilencen vettünk részt a megmérettetésen, a nyolc egyesületi tag mellett egy tanfolyamos hallgatónk is szerencsét próbált. Túravezetőnk az előző évekhez hasonlóan ismét Koós János volt.


Tavalyelőtt vargányákkal teli időszakban érkeztünk Bánhorvátiba. A mai napig emlegetjük azt a túrát, a csodás mennyiséget, szebbnél szebb példányokat. Tavaly nem volt szerencsénk, étkezésre való gomba alig akadt. Idén ismét nagy reményekkel vágtunk neki az útnak.

Nemcsak az emelkedő izzasztott meg bennünket, a nagyon magas páratartalom is próbára tette szervezetünket. Ingyen szaunát kaphatott minden résztvevő. Az igyekezetünket honorálta a természet, sikerült szép számú fajjal összefutnunk, hiszen hetvennél is több került a listára. Étkezési gombát azonban sokáig szinte abszolút nem találtunk.


A csoportos tuskógombák még éppen csak indultak a vidéken, kisebb-nagyobb csokrok jelentek meg csupán. Nem baj - gondoltuk -, néhány tojással csak elég lesz! Bánkódtunk egy sort amiatt is, hogy a császárgalócát védetté nyilvánították. A tojástól az egészen kiterült példányig mindenféle növekedési fázisát láthattuk ennek a fajnak. Emellett több tinóru faj és galambgombák egy-egy példányai kerültek a kosarakban, így csökkentve a képzeletbeli tojásmennyiséget.
A szokásos kör végén túravezetőnk házában ültünk össze ismét a kosarak ellenőrzésére és a fajlista összeírására. Ezúttal is finom süteménnyel és üdítővel kényeztettek bennünket vendéglátóink. Reméljük, hogy jövőre is ellátogathatunk erre a csodás vidékre, s ismét eltölthetünk néhány órát Bánhorváti erdeiben!

Üdv:
Dia