MIGE
2021. március 08.
Zoltán

A Bükk 200-as - avagy a Bükk legszebb piruló galócái

 

Szilvásy Edit írása

 

Gyakran lapozgatom a miskolcigombasz.hu gomba- és virág fotóit. Szeretem ezt a stílust, az élőhelyen (in situ) való fotózást. Nyitott kapukat döngetek, amikor a Madártávlat c. újságból Ujhelyi Péter cikkét idézem, de megteszem, mert nem árt a feltett kérdést, „Hogyan (ne) fotózzunk gombákat?" e felületre is becsempészni, remélve e tanok terjedését a Net nagyobb olvasói felületén.

 

„Napjainkban általános szabály, hogy a természetfotózás során a lehető legkisebb szintre kell csökkenteni az élőlények zavarását, és nem etikus a fényképen bemutatandó állatok és növények életét károsan befolyásolni. Különösen igaz mindez a védett fajokra.....

A gombafotózásban azonban mintha külön szabályok lennének érvényesek. A folyóiratokban, könyvekben, plakátokon megjelenő gombafotókon a termőtestek hol kiforgatva, nagy akkurátusan elrendezve, hol félbevágva láthatók, aszerint, hogy az adott gomba faji jellegzetességeit miképpen tudják legjobban bemutatni egyetlen képen a fotósok.

Gondolkozzunk el egy picit. Eszébe jutna-e bárkinek is, hogy egy széki csért mesterségesen kifeszített szárnnyal fényképezzen le, csupán azért, hogy jól látszódjanak a faji bélyegül szolgáló belső szárnyfedőtollak? Vagy esélyes lenne-e bármely publikációban olyan fénykép, amely egy csalitjáró pockot kipeckelt szájjal ábrázol, hogy a képen láthatóvá váljon az első álkapcsi zápfog (amely alapján e ritka faj a mezei pocoktól megkülönböztethető).

 

Visszatérve a gombákhoz, évtizedekkel ezelőtt, amikor a fotósoknak a nehezen beszerezhető, drága nyersanyaggal még takarékoskodniuk kellett, érthető volt, hogy egyetlen képen szerették volna megörökíteni az adott gombafaj termőtestének valamennyi jellegzetességét. Napjainkban, amikor a gombák már hasonló jogokat élveznek, mint a többi élőlény, anakronisztikus az ilyen fotók készítése és publikálása. A gombákat éppúgy élő valójukban kell megörökíteni saját környezetükben, mint az állatokat és növényeket.

                                                                                                                                                   Gombalesen (Fotó: Magyar Józsefné, Canon DIGITAL IXUS 70)

 

A digitális gépekkel szinte semmiből nem áll további részletfelvételeket készíteni a termőtest különféle részleteiről, hogy a későbbiekben a faj pontosan beazonosíthatóvá váljon. Kivételes esetekben, mikológiai szaklapokban indokolt lehet a régi „dogma" szerint készített archív fotók publikálása, a nagyközönségnek szánt új kiadványokban ez indokolatlan.

A természetismereti folyóiratokban, könyvekben megjelentetett gombafotóktól nem várhatja senki, hogy azok alapján az olvasó biztos fajismeretre tegyen szert, ezeknek a szemléletformáló publikációknak a figyelem felkeltése és a motiválás a célja. Gombaismereti tanfolyamok és nagy tudású szakemberektől való tanulás nélkül senki nem válhat a fotókat nézegetve gombaismerővé. Bolygónk különös teremtényei, a gombák megérdemlik tehát, hogy éppúgy tisztelettel közelítsünk feléjük, és éppolyan etikai normákat betartva fotózzuk őket, mint a többi élő(!)lényt."

 

S hogy mindez miért itt és most jutott eszembe?

 

2009. június 13-án szombaton egy nap alatt lenyomtuk a Bükk 200’-ast :-) Naná, hogy nem gyalog! Miskolc - Pazsag - Felsőtárkány - Hereg-rét - Sebesvíz - Létrás-tető - Szepesi-rét - Szentlélek - Miskolc. Régen tervbe vettük, hogy ezen a napon, ha törik, ha szakad a Bükkben gombát fogunk keresni, mi több szedni!

Bár a kéthónapos szárazság után hiányzott a legalább háromnapos, csendes gombanövelő eső, a szél viszont viharosan fújt, mégis reménykedve indultunk útnak. A csigarágta galambgombák, rozsdásszárú fülőke múmiák és fonnyadó tintagombák után, amikor a vaskos, frissen kikelt piruló galóca család a szemünk elé került, mind a négyen lehidaltunk, vagyis inkább lehasaltunk: 8 szemmel, négy géppel ugyanúgy, ugyanazt láttuk-e ?

 

A fénnyel írott képek lényege: a fények-árnyékok játéka, s ezek egyensúlya, a hangulat megörökítése, megmutatása.

A tűélesség, a részletek aprólékos megmutatása legyen a tudományos munkák, a gombahatározók mellékleteként betűzött fotók fő követelménye.

                                                                                                                                                                                              Fotó: Szilvásy Edit (FE204/X795)

 

Álljanak itt a más szemmel, más géppel, de ugyanazokról a gombákról készített fotóink, akár figyelemfelkeltés vagy motiválás céljából, de mindannyiunk örömére!

 

                           Fotó: Szilvásy Edit (FE240/X795)                                                                                     Fotó: Hodobay Mária (SP550UZ)

  

                                                                                                                                                                              

 

 

                            Fotó: Magyar Józsefné (Canon DIGITAL IXUS 70)                                                                            Fotó: Szilvásy Dénes (E-420)