MIGE
2021. március 06.
Inez, Leonóra

Gombák és nitrózamin? - Észrevételek egy cikk kapcsán

 

 A „3. évezred" című magazin a kedvenc olvasmányaim közé tartozik.  Érdekes írások tájékoztatnak hónapról hónapra  - mint magáról is vallja ez a lap -, a felfedezésekről, a tudományról és a technikáról. Nem rendszeresen, de ha meglátom a lapárus polcán, mindig megveszem ezt a magazint. Így történt ez az idén márciusban is. Ebben a számban van egy írás, amiről úgy érzem - a gombák védelmében - kritikát kell gyakorolnom, észrevételemnek kell hangot adnom.

 

A 77. oldalon található az alábbi című cikk: „10 legveszélyesebb méreg az élelmiszerben."

Alatta a következő olvasható: „Tisztelt olvasók! Ezek a sorok nem kívánják azt a benyomást kelteni, hogy minden élelmiszer ártalmas valamilyen módon. Azok kifogástalan állapotát a megfelelő hatóságoknak kell felügyelni. (A szerk.)"

 

Az írás a  különböző mérgeket jellemzi, megjelöli előfordulásukat, leírja veszélyességüket az emberre, a „3. évezred" pedig érdekes információkat közöl kiegészítésként.  A 3. pontban kerül sor a karcinogénekre. Jellemzésben le van írva ezekről az anyagokról, hogy rosszindulatú daganatot okoznak. Meg van nevezve idetartozó anyagként a nitrózamin, amelyek gyomrunkban a nitritekből a füstölt élelmiszerekből képződnek, vagy a kormozott, égetett húsokban fordulnak elő.

 

Az előfordulási részben az iparban használt bizonyított rákkeltő anyagokról, a dohányfüstről és a kipufogó gázokról, valamint a füstölt élelmiszerekről van szó. A nátriumnitrit élelmiszeripari felhasználásának kockázata és használatának gyakorisága a következő bekezdés témája és itt következik egy szerintem szakmailag megalapozatlan bekezdés. Szó szerint idézem: „A gombákban nitrózaminok vannak, amelyek rákkeltő hatását a szakemberek már laboratóriumi állatkísérleteken keresztül bizonyították. Szerencsére a legtöbb ember elhanyagolható mennyiségben fogyaszt gombát."

 

Tessék nekem megmondani, hogyis van ez a nitrózamin? Gombákban vannak? Melyikekben? Én erről eddig nem hallottam, pedig amit a gombákról és főleg az élelmiszerként használható gombákról eddig kutattak és azt leírták, én valószínűleg - kevés kivételtől eltekintve - olvastam, vagy hallottam róla. Főleg egy ilyen ijesztően fontos dologról, hogy „szerencsére a legtöbb ember elhanyagolható mennyiségben fogyaszt gombát."

 

Az tény, hogy kevés gombát fogyasztunk, amit nem tartok szerencsésnek, mivel a gombáknak fontos, jótékony hatásai vannak, fogyasztásuk kívánatos, több modernkori betegség megelőzésében lehet szerepük, amit az erről szóló kiterjedt irodalom is alátámaszt.  Sokan vagyunk, akik azért dolgozunk, végezzük a gombákkal kapcsolatos ismeretek népszerűsítését, civilként, vagy egyesületi tagként, mert meg vagyunk győződve a gombák fogyasztásának fontosságáról. Egy ilyen cikk olvasása után én magam is elbizonytalanodtam. Talán elkerülte valami a figyelmemet? Utánakerestem a szakirodalomban, de nem találtam összefüggésre utaló írást a gombák és a nitrózamin között. Következett az internetes keresés. A két szó összefüggésében nem volt egy találat sem. Hogy honnan kerültek a cikk szerzőjének a látókörébe a nitrózaminokkal kapcsolatba az ehető gombák, nem tudom. A választ talán ő adhatná meg a kifogásolt írásnál szakszerűbb cikkben.

 

Sajnos aki egy ilyen cikket olvas és nem járatos a gombák világában, egy életre elriad a gombák fogyasztásától.

 

Reménykedjünk, hogy ilyen tudományos ismereteket figyelmen kívül hagyó írás a gombákról a későbbiekben nem jelenik meg a 3. évezredben és akkor továbbra is lelkes olvasói lehetünk érdekes és izgalmas cikkeinek.

 

Miskolc, 2009. június 7.