MIGE
2017. április 27.
Zita

Rókagomba kapros túrópogácsával

 (Szilvásy Edit)

 

Hozzávalók:

 

A kapros rókagombához:

 

- 50 dkg. rókagomba

- 2 kis fej hagyma

- 1 ek olaj, 1 ek vaj

- 450 gr. tejföl

- 1 nagy csokor kapor fele

- só.

 

A kapros túrópogácsákhoz:

 

- 3 tojás

- ½ kg tehéntúró

- 7 ek. gríz

- 1 nagy csokor kapor fele

- só

 

Elkészítés:

A tejfölbe belekeverjük az apróra vágott kapor felét, hadd oldódjon jól ki a kapor íze.

 

Összeállítjuk a túrópogácsák alapját.

A túrót összekeverjük 3 tojás sárgájával, 6 ek. grízzel, az apróra vágott kapor felével, sózzuk, jól összedolgozzuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a túrós-grízes masszához adjuk.

Hűtőben pihentetjük, legalább 2-3 órát állnia kell, hogy a gríz megpuhuljon.

 

A rókagombát megtisztítjuk, kisebb darabokra tépkedjük.

2 fej apróra vágott vöröshagymát a zsiradékon (olaj, vaj fele-fele arányban) megfonnyasztunk.

Rátesszük a rókagombát, sózzuk, fedő alatt pároljuk 10-15 percet, majd hozzáöntjük a kapros tejfölt.

 

A rókagomba elkészülte előtt az összeállított masszából 16 gombócot formázunk, lisztben meghempergetjük, majd korong alakúra lelapítjuk.

Bő, sós, forró vízben kifőzzük a pogácsákat, amikor feljön a víz tetejére, szűrőkanállal tálra szedjük.

Az elkészült gombát mellé téve, a korongokra csurgatva tálaljuk.

 

Nemzeti Együttműködési Alap