MIGE
2021. szeptember 27.
Adalbert

Pelmeni gombász módra

 (Hodobay Mária)

 

Hozzávalók:

  • Tésztába: 40 deka sima liszt, 3 egész tojás, só, 1 evőkanál olaj, víz.
  • Töltelékbe: 0,5 kg sertés lapocka, 1 fej vöröshagyma, 2 cikk fokhagyma, 2 evőkanál gombapor, só, bors, kakukkfű.
  • fogyasztáshoz: teavaj, ecet, őrölt bors.

 A hozzávalókból közepes lágyságú tésztát gyúrunk. Azért kell bele az olaj, hogy ne száradjon ki, míg a tölteléket belerakjuk és összeragasztjuk. A kész tésztát 20 percig pihentetjük, borítsunk rá egy tálat, hogy ne száradjon ki.

 

Ez idő alatt készítsük el a tölteléket. Daráljuk meg a húst, a hagymát és fokhagymát daráljuk bele. Ízesítsük sóval, őrölt borssal, gombaporral, csipetnyi kakukkfűvel. Tegyünk bele még 2 evőkanál vizet, ettől zaftosabb lesz a töltelék. Ezeket jól dolgozzuk össze.

 

A tésztát 4-5 részre osztjuk. Egyszerre csak egy részt nyújtunk ki nem túl vékonyra, nem túl vastagra, inkább közepes vastagságúra. Kisebb átmérőjű (kb. 6 cm) fánkszaggatóval kiszaggatjuk a kinyújtott tésztát, a felesleges darabokat kiszedjük, összegyúrjuk, a későbbiekben hozzáadjuk a következő adaghoz.

 

A töltelékből kiszedünk egy evőkanállal és késsel kiadagoljuk a tésztakörök közepére, kis húshalmok formájában. Ezután a tésztaköröket felébe hajtjuk, összenyomkodjuk. Az ily módon alakult kiflik széleit jól összenyomjuk, így kis kalapocska formákat kapunk, és ez a pelmeni. Rakjuk át kilisztezett tálcára. Egy adag tésztából kb. 20-25 darab lesz. Így készítjük el a többi tésztaadagból is a pelmeniket.  

Fél kiló húsból körülbelül 100 darab pelmeni lesz, de ez attól is függ, mennyi tölteléket teszünk a tésztába vagy milyen nagyok a tésztakörök.

 

Most térjünk rá az étel elkészítésére. Vizet forralunk nagyobb fazékban (attól függ, hány adag pelmenit akarunk kifőzni). A vizet jól megsózzuk. A pelmenit bedobáljuk a forrásban lévő vízbe és 30 percig főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük, tányérokba kiadagoljuk, kevés ecettel bespricceljük, olvasztott vajjal meglocsoljuk és borsozzuk. Melegen fogyasztjuk el.

 

A folyamat fotósorozatát nagyobb méretben itt tekintheti meg!

 

Jó étvágyat!

 

Megjegyzés: ha nincs szükségünk az egész pelmenire, a maradékot le lehet fagyasztani. Ezt úgy kell, hogy előbb a kilisztezett tálcán tesszük be a pelmeniket a fagyba. Mikor már eléggé megdermedtek, így nem ragadhatnak össze, akkor betesszük egy uzsonnás zacskóba és légmentesen összekötjük. Így teszünk a következő adaggal is. Az én módszerem az, hogy ha elkészülök egy adag pelmenivel, lisztezett tálcán beteszem a fagyasztóba. Amíg a következő adagot elkészítem, a fagyasztóban lévő adag már kellőképpen megdermedt ahhoz, hogy be tudjam tenni a zacskóba. Így megy ez végig, míg el nem fogy az anyag. Ha a tésztából maradna, azt tarhonyának lereszelem és sütőben megszárítom.