MIGE
2021. szeptember 27.
Adalbert

Bodzalekvár

(Hodobay Mária)

 

BodzaHozzávalók:

  • bodzabogyó
  • cukor
  • citrom
  • szalicil

 

 

Elkészítés:

Kétféle bodza terem nálunk: a fás bodza, amely fás szárú cserje, vagy akár kisebb fa; a másik a földi bodza, amely évelő, lágy szárú, 1-1,5 méter magas növény. Jó tudni, hogy csak a fás bodza virágából szabad szörpöt készíteni, vagy más célra felhasználni, lekvár készítésére viszont mindkét faj termései alkalmasak - bár mifelénk inkább csak a fás bodza termését használjuk erre a célra is.

A fás bodza minden alkotórészének gyógyító hatása van: a leveleinek, virágjainak és nem utolsó sorban az érett terméseinek. Ezek a fekete bogyók C1, C2, A vitaminokat és egyéb hasznos elemeket tartalmaznak. Szeptember elején - közepén érik a bodzabogyó. A lekvárhoz csak érett bogyókat használjunk. Akkor érett egy fürt, ha minden bogyó fekete rajta és esetleg már ragacsos is.

A begyűjtött fürtöket mossuk meg és fejtsük le a bogyókat egy edénybe. Mivel a bogyókban sok kis mag van, ezért érdemes átpasszírozni. Egy nagyobb lábasba öntsük ki a bogyókat, öntsünk rá kb.1 liter vizet és főzzük fel, közben kavarjuk át. Szűrjük le a levét, a megpuhult bogyókat passzírozzuk át. Ha sűrű a massza, hígítsuk fel a lével.

5 kg masszához keverjünk hozzá 3 kg cukrot, egy egész kockára vágott citromot (héjastól, magok nélkül), és amikor már elolvadt a cukor, belekeverünk egy mokkáskanál szalicilt. Kisebb edényekben apránként főzzük ki a lekvárt.

Töltsük üvegekbe és másnapig hagyjuk bőrkésedni, csak utána zárjuk le.