MIGE
2021. szeptember 27.
Adalbert

 

Csipkelekvár

(Hodobay Mária)

 

Csipkebogyó

 Hozzávalók:

  • csipkebogyó
  • cukor
  • szalicir

 

 

 

Elkészítés:

Igaz, hogy ez nem gomba, de a csipkebogyó is a természet gyümölcse, méghozzá nem is akármilyen. Állítólag a legmagasabb C- vitamin tartalmú gyümölcs.

Már szeptember végétől szedhetjük a szép piros érett bogyókat. Otthon aztán szépen kiborítjuk az asztalunkra a megszedett mennyiséget, kis késsel egyenként lecsípjük minden egyes szemről a fekete fejecskéjét és az esetleg rajta maradt szárát. Ezután jól megmossuk, olyan méretű fazékba tesszük, hogy a víz, amelyet ráöntünk, még vagy 4 újnyira ellepje. A tűzhelyen addig főzzük, amíg megpuhul (ezt próbálgatni kell), ezután leszűrjük. A leszűrt lét ne öntsük ki, erre még szükségünk lesz.

A megfőtt csipkebogyókat kisebb tálkákba szétosztjuk és kitesszük hűlni. Amikor már egy kicsit lehűlt, egy nagylyukú húsdarálón átdaráljuk. A megdarált masszát egy nagy zománcozott tálba tesszük, a leszűrt lével, fakanállal jól összedolgozzuk, hogy tejföl sűrűségű massza legyen (ha túl sűrű, forró főtt vízzel még hígíthatjuk). Ezt a sűrítményt paradicsompasszírozóval átpasszírozzuk, ezáltal megszabadulunk a magoktól. Az így nyert masszát még egyszer át kell passzírozni, hogy a szúrókáktól is megszabaduljunk. Ezt selyemszitával tudjuk megvalósítani.

Négy kis lécdarabból összeverünk egy rácsot, amit ráteszünk egy fazékra. A szitát (lisztes szita) erre a rácsra helyezzük rá. Levesmerő kanállal kavargatva apránként passzírozzuk a sűrítményt addig, míg a szúrókák ráragadnak a kanálra. Ezután lemérjük a kész hecsedlit, minden literre fél kg kristálycukrot teszünk, jól összekeverjük, és addig kevergetjük, amíg a cukor el nem olvad. Mivel ez nagyon kényes lekvár, tartósítószert kell hozzáadnunk: 5 liter masszához (még a cukor nélküli mennyiséget számítjuk) egy mokkás kanál szalicilt teszünk, jól elkeverjük, és máris főzhetjük.

Apránként, két kisebb lábosba 3-3 levesmerőkanállal teszünk, közepes lángon addig főzzük, amíg pöfékelni nem kezd, és ha a fakanalat végighúzzuk a lábos alján, marad utána egy út. Üvegbe öntjük (az üveg alá egy fémlapot teszünk, hogy szét ne repedjen) és jöhet a következő adag. Csak másnap zárjuk le az üvegeket, addig a lekvár megbőrkésedik. A lekvár tetejére tegyünk egy pici szalicilt.

Egészségükre!