MIGE
2021. április 22.
Csilla, Noémi

ÓRIÁSGOMBÁK

(Levelezőink küldték)

 

Szeptember 30.-án érdekes email érkezett honlapunk postaládájába. Néhány kísérőszó mellé csatolva olyan óriási méretű vargányákról készült fotók, amilyet magyar honlapon még nem láttunk! Igaz, a fotók 2004.-ben készültek, de nem volt az még olyan régen! Próbáltunk némi közelebbi információt kapni, amire még egy küldemény érkezett: az információk mellett újabb fotók, újabb gombákról. Lássuk!

Az óriási vargányákat Kőszegfalvi József és Varga Károly gombásztársaink találták 2004. szeptember közepén, Varbó környékén, nyugati fekvésű meredek, mohás hegyoldalon. A legnagyobb méretei: kalapátmérő 31 cm, súly 85 dkg. Érdekesség, hogy abban az időben két gyilkos galócán kívül semmit nem találtak a környéken. Száraz idő volt, kb. 10 napja nem esett eső.

 

 

Lelőhely
 A lelőhely

 

 

 

Óriásgombák 1
 Nagy és sok...

 

 

 

 

Óriásgombák 2
 Bizony kellenek a kosarak

 

 

 

 

Óriásgombák 3
 Lesz még egy ilyen fogás valaha?

 

 

 

 

Óriásgombák 4
Mégegyszer a legnagyobb

 

 

 

 

Óriásgombák 5
Szép csoport érdestinóru

 

 


 

Mestergombászaink a nagyszülői, szülői természet szeretetre való nevelés alapján szerették meg a gombázást. Gyakorlatilag belenőttek a gombaismeretbe, mint Kőszegfalvi József írja. A következő fotó Varbón, a pisztrángtenyésztő telep udvarán lévő fatörzsön nőtt gombákról készült.

 

 

Óriásgombák 6
Gyűrűs tuskógombák, kerti tintagombák és sereges tintagombák

 


 

A következő felvételen Tardi Gábor látható, kedvenc óriáspöfetegeivel. Nagyságuk nem rekord ugyan, de kb. 20 darabot szedett belőlük, 2005. augusztusában. A lelőhely Komlóstető környékén egy meredek, sziklás-köves terület.

 

 

Óriásgombák 7
Ezek a legfinomabbak...

 


 

Befejezésül egy szép szarvasgomba fotó. Dragon Ferenc találta a Hollóstető-Eger útvonalon, az úthoz közel. Súlya 43 dkg volt!

 

 

Óriásgombák 8
 Hát nem semmi...

 


 

Jó nézni ezeket a szépségeket. Micsoda élmény lehetett megtalálni! Hasonló sikereket kívánunk minden kedves látogatónknak!

Szerkesztette: Szűcs Béla

2005-10-17