MIGE
2021. április 22.
Csilla, Noémi

Őszi fenyvesekben

 

Miután a szeptemberi, októberi nagy szárazság miatt a kedvenc őszi gombáimról lemondtam, álmomban sem gondoltam, hogy a novemberi, decemberi hónapok pótolni fogják ezt, köszönhetően a csapadékos és enyhe időjárásnak.

Úgy gondoltam, hogy elsősorban fenyveseket keresek fel, melyek a hatvani lakásomtól 30-40 km-es környezetemben több helyen is előfordulnak.

 

 

 

Első túrám a Mátrában levő Csórréti víztározóhoz vezetett november 19-én, ahol erdei- és lucfenyves található. Nagy örömömre találkoztam fenyő- és lila pereszkével, ha nem is nagy mennyiségben. Itt fényképeztem le az aranyos rezgőgomba fehér változatát, amely az irodalom szerint hazánkban nagyon ritka. Ha egyáltalán az volt, merthogy fenyőn találtam.

 

  

 

 

 

                                                                              Aranyos rezgőgomba fehér változata

 

 

Második túrám november 25-én Vizslás térségében volt, mely a Cserhát lankáin található. Az itt levő fenyőerdőben bőségesen lehetett találni fenyőpereszkét. Az egyik boszorkánykörben kb. 1000 db volt, de előfordultak fenyőtinórúk, sőt egy csoport okkerszínű tinórú is, 12 db egy csomóban. Gyönyörű szép légyölő galócát is fényképeztem.

 

 

 

 

 

 

                              Okkerszínű tinórúk

                                                                                                           Fenyőpereszkék, ezrével  

 

 

 

 

Harmadik utam a parádfürdői Ilona-völgybe vezetett december 2-án. Errefelé is rengeteg a fenyőerdő. Gomba viszont viszonylag kevés volt. Azért itt is találtam fenyő- és lilapereszkét. Egy különleges csillaggombára is rábukkantam, amely viszonylag nagyra nőtt. Teljesen ki volt fejlődve, de a burka érdekes módon nem hasadt szét. Fényképeztem fatönkön levő narancsszínű enyves-korallgombát és hasadtlemezű gombát is.

 

 

  

 

 

                                                                                               Csillaggomba?

 

 

December 9-én a Gödöllői dombságban, a festői Domony-völgy térségében jártam, ahol szintén sok a fenyőerdő. Itt is lehetett találni fenyő- és lilapereszkét, igaz az utóbbit csak mutatóban. De volt több helyen galambgomba, sőt bimbós pöfeteg is. Legnagyobb örömömre sikerült lefényképezni az erdő szélén "virító" aranyos rezgőgombát, sőt az egyik korhadt fán nagymennyiségű kormos mirigygombát (amire már régen kíváncsi voltam) és egy nyálkagomba fajt is. 

                                  

 

 

                                 Aranyos rezgőgomba

 

 

Ötödik utam a Mátra alján levő Szücsi közelében levő fenyvesbe vitt december 12-én, a nagy fagyok beállta előtt szinte az utolsó pillanatban. Ez az út minden képzeletet felülmúlt. Olyan hatalmas gombaarzenál volt ebben az erdőben, amilyet máshol még nem tapasztaltam. A gombafajokat még felsorolni is hosszú ideig tartana, hihetetlen mennyiségben. Volt itt csoportos álpereszke, sárguló,- szenesedő-, lila-, fenyőpereszkék, sötétedő galambgomba, csigagomba, fenyőtinórú, tobozgereben, moha békagomba, fenyő sisakgomba, bunkóslábú fülőke, júdásfüle gomba, juhar-levélfoltositó és még ki tudja, mi minden. Találtam például egy szőrös labdához, vagy inkább tűpárnához hasonlítható élősködő gombatelepet is. Sajnos ezt nem sikerült igazán jól lefotózni.

 

 

 

   

 

 

                  Fenyőtinórúk decemberben                                             Sárguló pereszke                                                                         Juhar levélfoltosító                         

 

A legérdekesebb gombával zárom ezt az élményt, amelyet egyenlőre nem tudtam azonosítani. Kicsit a kormos mirigygombához hasonlít, de ez zöld színű és talajon terem. A fenyves szélén mintegy négyzetméternyi területet borított be sűrűn.

 

 

                                                                                                                   Az a bizonyos ’zöld gomba’

 

A hirtelen beköszöntő fagyok vetettek véget fenyőerdei barangolásaimnak. Ez a pár késő őszi nap kárpótolt kicsit az idei gombászév nem túl bőséges terméséért.

 

Mike Attila, Hatvanból (2009.12.20.)

 

Szerkesztői megjegyzés: Az a bizonyos "zöld gomba" nem gomba, hanem a Nostoc nevű cyanobaktérium faj!

Sz.B.