MIGE
2018. december 17.
Lázár, Olimpia

Bükkszentkereszti Gombafesztivál - 2005.10.8.-9.

(Pelles János írása)

 

Október 8.-án reggel nyolc óra körül értünk Bükkszentkeresztre. A Borostyán Vendéglő udvarán Dr. Bauerné Pannika már szelektálta az előző nap gyűjtött gombákat. Egy-két helyen már füstölgött a bográcsok alatt a tűz. Mire 60 féle gombát szétraktunk a bemutatóra, sűrűn gyülekeztek a látogatók, érdeklődve a gombatúra indulásáról és helyéről.

Voltak, akik gyűjtött gombákkal érkeztek, amit vizsgáltatni akartak. Halász Rezső polgármester mindjárt elő is állt egy üres asztallal és Pannika rutinos mozdulatokkal nekilátott a vizsgálatnak, amit délután 3 óráig megállás nélkül folytatott. Erre az időre kisebb segítségemmel 90-100 főnek vizsgáltuk meg a gombáit.

Tíz órára már teljes üzemben rotyogtak az ínycsiklandó gombás ételek. A parkolóban mindenütt embertömeg kíváncsiskodott. Közben autóbuszok érkeztek nyíregyházi diákokkal, debreceni túrázni vágyókkal. Voltak, akik Budapestről érkeztek a Gombafesztiválra. Egyesületi tagjaink, Pásztorné Gabika, Kóta Lajos, Darai Balázs és Béres János vezetésével hamarosan több irányban elindultak a túrázók.

Déli 13 órára megtörtént a bográcsos ételek zsűrizése. Halász polgármester úr hirdette ki az eredményeket:

I. helyre került a gombafasirt,

II. helyre a gombával töltött káposzta,

III. helyezett lett a tejfölös gombaleves.

A győztes szakácsok oklevelet és egy nagyon szép, Bükkszentkereszt felirattal festett üvegkorsót, a többiek egy-egy üveg bort kaptak.

Közben visszaérkeztek a túrázók. A gombavizsgálónál hosszú sorok kígyóztak.

Délután 3 órakor elkezdődtek az előadások. Darai Balázs, egyesületünk tagja a tuskón termeszthető gombákról beszélt, bemutatva a köldökcsap gombacsirával való oltás újdonságot jelentő módszerét. Halász Krisztián, az Első Magyar Szarvasgombász Egyesület titkára, a Szent László Lovagrend ceremóniamestere a szarvasgomba termesztésről, Albert László, a Magyar Mikológiai Társaság vezetőségi tagja a tinóru gombákról nagyon szép és érdekes előadást tartottak.

Este 7 órakor vacsora.

Másnap, október 9.-én korán kezdtünk, a szarvasgomba kereső kutyaversenyre kellett a pályát előkészíteni. A verseny kezdetéig 13 kutyaversenyzőt neveztek indulásra. Mezősi Tamás nagy szakértelemmel vette át a versenybírói szerepet és vezette le a versenyt. A pályák körül rengeteg szurkoló és érdeklődő kísérte figyelemmel az eseményeket.

A kutyák között voltak korcs-keverékek, vizslák, labradorok. Az első helyezést Szakács József budapesti vállalkozó nyerte Dorka nevű kutyájával.

A Gombafesztivál többi, nem általunk szervezett rendezvénye is nagy sikert aratott. Kisebb döccenőket a résztvevők vártnál jóval nagyobb számban való érkezése okozott, ami egy első ízben szervezett eseménynél érthető és elfogadható.

Jövőre biztosan még felkészültebb, hasonlóan sokszínű és érdekes rendezvény résztvevői lehetünk!

Nemzeti Együttműködési Alap