MIGE
2017. november 25.
Katalin

Kökénylekvár 

 (Hodobay Mária)

 

KökényHozzávalók:

  • kökény
  • cukor

 

 

 

 

 

Elkészítés:

A kökénynek a virága és a termése is gyógyító hatású. A szárított virágjából gyógytea, a terméséből lekvár és pálinka készíthető.

A lekvár elkészítésének a módja:

A kökénybogyót akkor célszerű gyűjteni, mikor már megcsípte a dér. Ekkor édes és kellemesen fanyar az íze.

A bogyókat megmossuk, egy edénybe szórjuk, vizet öntünk rá, annyit, hogy ellepje és felfőzzük. Ha a héja már megrepedt, leszűrjük, és ha egy kicsit lehűlt, átpasszírozzuk (én gyümölcsszűrőn szoktam). 1kg masszára 1kg cukrot teszünk, egy kis lével összekeverjük és addig kavarjuk amíg a cukor el nem olvad. Apránként kifőzzük, üvegekbe öntjük és másnapig hagyjuk bőrkésedni, majd lezárjuk.

Tartósítószert nem igényel.

Nemzeti Együttműködési Alap