MIGE
2017. október 20.
Vendel

Gombás hústekercs

(Szilvásy Dénes)

 

 

A karajt hosszanti vágásokkal „letekerem" - így szép nagy húslapot kapok. Sóval, borssal megszórom, szorosan fóliába tekerem, néhány órára a hűtőbe teszem.

 

Közben elkészítem a tölteléket. A zöldségeket (zöldborsó, sárgarépa) vajon félpuhára párolom, ugyanígy a felkockázott vargánya gombát is. Sok hagymán és zöldpaprikán főtt, 15 dkg-nyi füstölt húst megpárolok. A húslapot kiterítem, rákenem a hagymás sonkát, ráteszem a hasábra vágott zöldségeket és a zöldborsót, kevés színesítő paprika csíkot is vágok közéjük. Mindezek tetejére ráhalmozom a megpárolt vargánya gomba kockákat.

 

A tekercset szorosan feltekerem, átkötöm cérnával, végeit hústűvel összezárom. A tekercs minden oldalát forró zsíron pirulásig átsütöm, majd kevés zsírral tepsibe téve, néhány cikk fokhagyma, 2 szál újhagyma társaságában, kis vizet öntve alá fólia alatt puhára sütöm. A keletkezett szaftot besűrítem vajjal összekevert lisztgolyócskákkal.

A cérnát még forrón eltávolítom, mutatós szeleteket vágva belőle, szafttal meglocsolva, burgonyapürével tálalom.

 

A vargánya (ha nincs a háznál) helyettesíthető bármilyen más vastag húsú gombával, (róka-, galamb-, csiperke).

Nemzeti Együttműködési Alap