MIGE
2017. augusztus 17.
Jácint

Gombakrém

Bojtos Gézáné receptje

 

Hozzávalók:

  • 80 dkg gomba (csiperke, vargánya)
  • 10 dkg zsír
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 20 dkg teavaj, vagy margarin
  • 10 dkg habtejszín
  • 30 dkg besamel
  • 3 dkg konyhasó
  • 2 g törött bors

 

Elkészítés:

 

A megtisztított és megfelelően előkészített gombát a felhevített zsírban megfonnyasztott hagymához tesszük. Sóval, borssal fűszerezzük és többszöri keveréssel lepirítjuk. Kihűtjük, utána a besamellel összeturmixoljuk.

Keverőedénybe téve hozzáadjuk a puha vajat és a tejszínt, habverővel sima krémmé keverjük.

A krémet ízlés szerint tovább lehet fűszerezni kakukkfűvel, rozmaringot, zsályát, petrezselymet is adhatunk hozzá.

 

Felhasználhatjuk tojáshoz, töltött paradicsomhoz, rakott sajtokhoz, tészta kosárkák töltéséhez, valamint sonkatekercshez is.

Ha sonkatekercsnek készítjük el, két végét reszelt sajtba mártjuk, kosárkáknál a krém tetejére teszünk sajtot. Különböző zöld fűszerrel, zöldséggel díszítjük.

Az adagok felezhetőek.

 

Nemzeti Együttműködési Alap