MIGE
2020. október 01.
Malvin

Sziasztok!

Március idusán Tapolca erdeibe látogattunk. Minden év elején felkeressük városunk ezen részét, reménykedve abban, hogy a piros színű csészegombákon túl, legalább mutatóba találhatunk néhány cseh kucsmagombát is. Idén heten vállalkoztunk a lehetetlennek tűnő küldetésre, mely során a túravezető Szűcs Béla volt.
A szokásos útvonalat jártuk be kisebb-nagyobb kitérőkkel, nagyjából 7,5 kilométert sétálva a széltől hűs, ám verőfényes napsütésben. A növényeket nézve és fotózva megállapítottuk, hogy részükről a természet már előrébb jár. Azonban ez a gombákra nem igaz. Még alszanak. Így aztán hiába reménykedtünk benne, a csehek nem dobálták hozzánk a kucsmájukat.
A nap fénypontja a túra végén volt. Természetanya értékelte, hogy nem lógatjuk az orrunkat a kevés találat miatt. Bóklászásunk jutalma ugyanis egy gyönyörű papsapkagomba lett, amit Hajni talált meg az apró fenyőfolt talaján. Friss, fiatal, gyönyörű tangomba látványa tárult szemünk elé. Ezzel együtt végül 16 gombafaj került fel a listára, melyek között idei és tavalyi példányok maradványai is felsorolásra kerültek.
Jó hangulatú, időnként kissé szeles túra volt a mai. Az idei szezon elkezdődött. Folytatása következik - a kérdés csak az, hogy mikor...

Üdv:
Dia