MIGE
2024. március 28.
Gedeon, Johanna

Hozzávalók:

  • bármilyen ehető gomba
  • ecet
  • babérlevél
  • egyés bors
  • olaj

 Elkészítés:

Kifogástalan, lehetõleg fiatal gombákat használjunk. A gombákat megtisztítjuk, olyan darabokra vágjuk, amit utána salátához használunk (a kisebb fejecskéket egészben hagyjuk). Két fazékban forralunk vizet. Az egyikben a vizet csak sózzuk (legyen jóval sósabb a szokásosnál), a másikban páclevet készítünk (só, ecet, babérlevél, egész bors, 2 evõkanál olaj) ízlés szerint.

A gombákat elõször a sós vízben 5 percig fõzzük, szűrõkanállal áttesszük a másik fazékba, ahol egyidejűleg a páclé fõ. Itt is 5 percig fõzzük, majd szûrõkanállal az elõre elkészített tiszta üvegekbe tesszük, felöntjük a páclével és légmentesen lezárjuk. Újságpapírba göngyöljük az üvegeket és száraz dunsztba tesszük.

Étkezéskor hagymával, kis olajjal keverjük össze és salátának tálaljuk.

Készíthetjük: vargányából, tinórúkból, pereszkékbõl, tuskógombákból.