MIGE
2017. december 12.
Gabriella

Gombás rakott káposzta 

 (Hodobay Mária)

Gombás rakott káposztaHozzávalók:

  • 1,5 kg savanyított apró káposzta
  • 20 dkg rizs
  • 20 dkg paraszt- vagy lángolt kolbász
  • 0,5 kg gomba
  • 3 db közepes vöröshagyma
  • 1 db paprika
  • 2-3 pohár tejföl
  • õrölt bors
  • ételízesítõ
  • kakukkfű
  • szurokfű
  • olaj vagy zsír

 

Elkészítés:

A káposztát kevés olajban megdinszteljük és kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk.

Megpucoljuk a gombát, apróra vágjuk és gyümölcsmosóban leöblítjük (a gombát nem szabad sokáig áztatni, mert magába szívja a vizet).

A hagymát és a paprikát apróra kockára vágjuk. Olajban kicsit megdinszteljük, pirospaprikát adunk hozzá, átkeverjük és hozzáadjuk a gombát (bármilyen jó ízű gomba megfelel, utoljára lilatönkű pereszkébõl készítettem). Fűszerezzük: só, õrölt bors, ételízesítõ, csipetnyi kakukkfű, ugyanannyi szurokfű, azaz vadmajoránna. A gombapörköltet rövid lével készítsük el.

A rizst sós vízben megfõzzük és ezzel elkészítettük az alapanyagokat.

Zománcozott vagy teflon tepsibe rakjuk be a hozzávalókat. Az alsó sorba a káposztának a fele kerül, rá a gombapörköltbõl csak a gomba, ezután a rizs kerül sorra, a rizsre egy sor karikára vágott kolbászt rakunk, a tetejére a maradék káposzta kerül. A tetejét meglocsoljuk a gombapörkölt levével és egyenletesen rákenjük a tejfölt. Sütõben közepes lángon kb. egy óráig sütjük, míg a teteje szépen megpirul.

Nemzeti Együttműködési Alap