MIGE
2024. április 19.
Emma

Beszámoló - Erdőbénye 2004. Kiállítás

(Szűcs Béla írása)

Erdőbényén a gombakiállítást hagyományosan a falunapok keretében rendezzük meg, más témájú (kaktusz, kőzet stb.) kiállítások társaságában. Ez egy kis ünnepélyességet kölcsönöz - a látogatók sokszor messze földről térnek haza a különleges alkalomra, és lelkiismeretesen, komótosan végigjárnak minden kiállítást, nem fukarkodva az elismerő szavakkal és az érdeklődő kérdésekkel. A meglehetősen nagy számú helyi illetőségű látogató mellett sokan az ország egészen más tájairól érkeztek. Még Svédországba szakadt hazánkfiai is eljöttek megnézni, hogy hát aztán olyan gomba terem-e itthon is, mint otthon Svédországban, a kert végi erdő szélén?

Egy-egy ilyen látogató csoport aztán hosszabban el is beszélget a rendezőség tagjaival, folyik a gombákkal kapcsolatos adomázgatás - és bizony felszínre kerülnek jócskán a gombák ehetőségével kapcsolatos tévhitek, olykor súlyos tévedések is. Jó alkalom az egyesületnek a helyesbítésre, egy kis ismeretterjesztésre.

Látogatóink többsége itt felnőttekből állt, akikről persze hamar kiderült, hogy javarészük maga is gyűjt és fogyaszt egyes gombafajokat. Jókat beszélgettünk a gombaszedés és meghatározás helyes módjáról, egynémely gombafaj speciális tulajdonságairól. Sokan felkapták a fejüket az alkoholfogyasztás és a tintagomba evés rejtelmeinek felemlegetésekor, vagy a szervezetből ki nem ürülő gombamérgek által ismételt gombafogyasztást követően jelentkező mérgezések jelensége hallatán.

A kiállítás viszonylag fajgazdag volt. Itt került tálcára először a Béres János által gyűjtött ritka süngomba (Hericium erinaceum). Nagy sikere volt az óriáspöfetegeknek (Langermannia gigantea), a kiállítási tálcán és kirántva egyaránt - még a kiállításokat megnyitó polgármester asszony is megkóstolta. Sok nőnemű látogatónk szemlélte nagy érdeklődéssel a gombakészítményeket, melyekkel Szaniszlai Nagy Éva mindig sikert arat. Saját készítésű gombalekvárját sokan megkóstolták - és jött a szokásos kérdés: hogy kell ezt elkészíteni?

Meglepően sokan érdeklődtek a szarvasgombák iránt, amelyből sajnos nem volt példányunk. Jól jött, hogy legalább a gombakészítmények között be tudtunk mutatni egy üvegnyi szarvasgomba ágyon készült pálinkát - fogyasztására persze nem volt mód.

A kiállítás rendezésében részt vállaló egyesületi tagtársaink nagy lendületről és áldozatkészségről tettek tanúbizonyságot. A mostoha közlekedési és szállásviszonyok, a kevéssé ismert terep és egyéb nehézségek ellenére jó hangulatú, tanulságos kiállítást rendeztünk.

Arra is találtunk alkalmat, hogy megnézzük a többi kiállítást - a kaktuszok különösen tetszettek. A szabadtéri hagyományőrző rendezvények kellemes emlékeket idéztek fel ifjúságunkból, és nagyon tetszettek a közterületen felállított életnagyságú faszobrok is. Jó volt látni, hogy egy meglehetősen félreeső település milyen színvonalas esemény megrendezésére képes, milyen élni akarásról tesz más módokon is tanúbizonyságot - és hogy milyen nagy igény mutatkozik rá.