MIGE
2024. február 22.
Gerzson

Görömbölyi túra - 2004.04.25

(Szűcs Béla írása)

Második túránkra csak hatan jöttünk össze, ráadásul még a görömbölyiek közül vezetőnek felkért gombásztárs is elfeledkezett rólunk. A rossz kezdéshez méltó volt a folytatás: legjobb szándékunk ellenére is alig találtunk valamit az amúgy sem gazdag tavaszi gombakínálatból.

Nagyobb darabszámban csak a tintagombák képviseltették magukat, azokat csak azért is leszedtük! Hogy végül ki fogyasztotta el őket, nem tudni - az antialkoholistákat egyedül én képviseltem a csapatban, én pedig nem szedtem belőlük. Jobban érdekelt, hogy a virágzó kökénytengereken túl, a kopár domboldalban nyílni kezdett az agárkosbor (Orchis morio) . Jól betájoltam a „lelet" helyét, hogy később visszatérve is rájuk találjak - fotózni jobban szeretek egyedül.

Visszafelé jövet azért is megmutattuk a görömbölyi erdőnek-mezőnek, hogy most kucsmagomba szezon van (máshol)! Béres János kollégánk magával hozta előző napi zsákmányának legszebb darabjait, megbeszélni az ízletes kucsmagomba (Morchella esculenta) változatos szín- és alakgazdagságát. Ezekből készítettünk formás terítéket az egyik útmenti tisztás füvében, a fotóapparát kedvéért. Szaniszlai Évike aztán lefényképezett bennünket is a hófehér kökényvirágok előterében - csak éppen ő maradt le minden fotóról. De tanúsítjuk, hogy ő is ott volt, és jól érezte magát!

Hát ez volt az a túra, ahol elmondhatni, hogy a legtöbb napsütésből volt! De az legalább mindenkinek jutott!