MIGE
2024. április 19.
Emma

Gombabemutatóval Mátranovákon (2017.06.24)

 

Sziasztok!

Tegnap a Nógrád megyei Mátranovákon jártunk, ahol immár hetedik alkalommal rendezték meg a Vargánya Fesztivált. Legutóbb 2011-ben vehetett részt a MIGE ezen a rendezvényen. Idén négyen (Barnóczkyné Marika, Bathó Attila, Perényi Miklós és jómagam) képviseltük az egyesületet. Nemcsak kiállítást kellett tartanunk, hanem a színpadon a műsorvezető kérdéseire is választ kellett adni.


Reggel 6 óra körül indultunk, hogy megtegyük azt a több mint 100 kilométert, amely csak az odaúton ránk várt. Gyönyörű tájakon, hívogató erdők közelében jártunk. Megérkezésünk után nekiláttunk a tereprendezésnek: kértünk és kaptunk még asztalokat, valamint egy helyett két sátor alá húzódhattunk, hogy a vitt gombákat el tudjuk rendezni. Kezeink alatt égett a munka, 10 óra magasságára már a határozással is készen voltunk. A helyiek az időjárás miatt most nem tudtak besegíteni nekünk, csak olyan fajok kerültek kiállításra, melyeket mi vittünk. Köszönet érte Lévainé Erzsikének és Orliczky Jánosnak, valamint Cseh Pálnak és feleségének, akik Bükkszentkeresztről és Zubogyról begyűjtötték a gombákat!

 

A délelőtt során kevés látogatónk volt, így volt időnk körbejárni a fesztivál területét. Miközben a színpadon folytak a programok, az egyre melegedő időben a kispályás labdarúgók is megvívták csatáikat.

Dél körül, illetve utána nem sokkal megélénkült a település, a mátranovákiak ugyanis ingyenes ebédre voltak hivatalosak. Mint meghívott vendégek, mi is kaptunk a finom gulyáslevesből. Még a kanál is megállt benne, annyira sűrű volt. A jó ebédhez szólt a nóta is. Egyre többen voltak kíváncsiak a programokra. Voltak, akik a színpadi eseményeket nézték, mások a kaszkadőr- és ralyshow-t, megint mások pedig a standok kiállítását.

17 óra előtt eljött Attila ideje, ő képviselte ugyanis a gombászokat a színpadon. A műsorvezető több kérdést is feltett neki a gombafogyasztással kapcsolatban, melyekre kielégítő válaszokat kapott.


Hamarosan eljött a pakolás ideje, hiszen hazafelé is hosszú út várt ránk. Bodor Ernőné polgármester asszony megköszönte, hogy megmentettünk a fesztivált a Borsodból vitt gombákkal, és reményét fejezte ki, hogy a későbbiekben találkozunk még ezen a rendezvényen. Ezúton is köszönjük neki és a szervezőknek a meghívást, nagyon jól éreztük magunkat!

Üdv:
Hörcsik Diána